Ulcinj: Đeku nije ubijedio ni Marović, izbori sve bliži

Čelnici DP, Force i DPS-a razgovarali u Budvi sa potpredsjednikom vladajuće partije o krizi u Ulcinju
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 20:20h

Potpredsjednik DPS Svetozar Marović uzalud je prije dva dana u Budvi pokušavao da ubijedi lidera Demokratske partije(DP) Fatmiru Đeku da prihvati prekompoziciju vlasti u ulcinjskom parlamentu i zaključi privremenu koaliciju sa Forcom i DPS o vršenju vlasti na lokalnom nivou do redovnih izbora u oktobru naredne godine, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

To je drugi neuspio pokušaj čelnika DPS da utiču na albanskog partnera na republičkom nivou. Nedavno je u istoj, takođe, bezuspješnoj misiji u Ulcinju boravio i politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Kod Marovića, osim Đeke bili su i lider najjače ulcinjske partije Force Nazif Cungu i šef OO DPS Ljoro Nrekić.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha ulcinjske vlasti kazao je da je Marović imao i odvojeni sastanak sa Đekom, koji ima čvrst ugovor sa DPS o saradnji na svim nivoima.

Đeka najodaniji DPS

DP, odnosno Đeka je prvi političar koji se uoči raspleta situacije na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine, na kojima vladajuća koalicija nije osvojila apsolutnu vlast, bacio u naručje DPS čime je snizio pregovaračku cijenu ostalim manjinskim partijama, Forci i BS. Takođe, Đeka u državnom parlamentu bezrezervno podržava predloge DPS-a.

“Od prekompozicije u Ulcinju, kako sada stvari stoje, nema ništa. Toga je svjestan i Marović”, kazao je on.

Drugi izvor blizak vrhu DPS naveo je da toj partiji ne odgovaraju vanredni izbori u Ulcinju prije proljeća sljedeće godine, kada bi trebalo da se održe lokalni izbori u 14 gradova.

Prema informacijama “Vijesti”, najraniji termin za izbore u Ulcinju je druga polovina decembra, ali je teško blagovremeno sazvati Skupštinu i skratiti mandate, jer su svi politički subjekti saglasni da bi lokalni parlament prethodno trebalo da zasjeda i usvoji odluke koje su u interesu grada i građana, a koje čekaju zbog nefunkcionisanja vlasti u tom gradu.

“Od prekompozicije u Ulcinju, kako sada stvari stoje, nema ništa. Toga je svjestan i Marović”, kazao je Đeka

Gradonačelnik Ulcinja i lider Force Nazif Cungu kazao je da njegova partija ne bježi od izbora, ali da je grad u cajtnotu.

“Pred nama je nekoliko važnih odluka, poput zaključivanja ugovora sa KHW bankom o kreditu od 20 miliona eura ili plan i program prostornog uređenja. To ne može da čeka jer ćemo izgubiti mjesece, a možda i godinu. Što se tiče izbornog izazova, osjećam se jačim nego prije dvije godine”, kazao je Cungu.

On je napravio plan aktivnosti do oktobra naredne godine.

“DPS je saglasan, ostaje da vidimo šta će odlučiti Đeka”, kazao je on.

Upitan da zašto Forca i DPS ne formiraju sami vlast jer u lokalnom parlamentu imaju natpolovičnu većinu, on je kazao da ne želi da komentariše odluke koalicionih partnera.

“Mi smo sa Đekom partneri na lokalnom nivou, a zajedno sa DPS i na republičkom. To je njihova stvar”, kazao je Cungu.

Uskoro epilog

Ulcinjski parlament ima 33 odbornika. Od toga Forca ima 11, DPS sedam, DP i DUA po četiri, SDP dva, PDP dva, SNP, Perspektiva i Nova po jednog.

Đeka je juče kazao da će DP podržati vanredno zasjedanje zbog usvajanja važnih odluka koje su u interesu građana

Trenutnu većinu koja ne funkcioniše mjesecima čine Forca, DP, SDP, Perspektiva i bivši odbornik PDP, koji je zadržao mandat, budući da se ta partija u međuvremenu pocijepala.

Ordbornici DP su krajem jula odbili da podrže prošlogodišnji izvještaj o radu gradonačelnika. Opozicioni DPS je bio voljan da napravi kvorum potreban Forci kako bi usvojila izvještaj o radu Cungua. Od tada je u Ulcinju otvoreno pitanje da li ići na izbore ili praviti prekompoziciju vlasti u kojoj bi bio i DPS.

Đeka je juče kazao da će DP podržati vanredno zasjedanje zbog usvajanja važnih odluka koje su u interesu građana.

“To sam i rekao na svim dosadašnjim sastancima, ali i da bi izbori bili jedino prihvatljivo i fer rješenje trenutne situacije”, kazao je Đeka.

“Naredni dani donijeće epilog”, kazao je on. Šef ulcinjskog DPS Ljoro Nrekić juče nije odgovarao na pozive. On je ranije “Vijestima” kazao da bez DPS više nema vlasti u Ulcinju.

Galerija

Bonus video: