Ulica u Petnjici nazvana po vođi muslimanske milicije

Poslijeratne vlasti proglasile su Osmana Rastodera za ratnog zločinca. Ubijen je 1946. pod nejasnim okolnostma
1821 pregleda 183 komentar(a)
Osman Rastoder, Foto: Bihor-petnjica.com
Osman Rastoder, Foto: Bihor-petnjica.com
Ažurirano: 05.09.2015. 19:25h

Predsjednik parlamenta u Petnjici Adnan Muhović (Bošnjačka stranka) je ocijenio da samoinicijativno postavljanje table na jednoj ulici u toj varoši sa imenom komandanta muslimanske milicije u Drugom svjetskom ratu Osmana Rastodera ne predstavlja provokaciju jer se radi o „vrlo značajnoj ličnosti u nas Bošnjaka“.

„On je vrlo uspješno branio Bihor od crnogorskih četnika i da njega nije bilo i mi bismo prošli kao Donji Bihor“ izjavio je Muhović za “Vijesti”.

Poslijeratne vlasti proglasile su Osmana Rastodera za ratnog zločinca. Ubijen je 1946. pod nejasnim okolnostma.

Na pitanje da li zna da je Rastoder proglašen ratnim zločincem, Muhović je odgovorio da „partizani sve do 1943. godine nijesu branili ovaj kraj, pa je Rastoderova uloga bila u tome da ga čuva i brani“.

Od ustanovljenja opštine Petnjica prije skoro dvije godine lokalne vlasti još uvijek nijesu dale imena ulicama, a neki građani su samoinicijativno postavili nekoliko tabli. Među njima je i ona sa imenom Rastodera, a čija fotografija je objavljena na fb stranici Radio Petnjice.

Među novim ulicama su i Sandžačka, Latići, kao i Ulica sumnjivog lica.

Presjednik Opštine Samir Agović (DPS) “Vijestima” je rekao da je davanje imena ulicama trenutno u proceduri i da svi imaju prvo da predlažu.

“Ti nazivi koji su se do sada pojavili nijesu u proceduri. To što je urađeno je sve nelegalno i mi smo u lokalnoj upravi dali nalog da se table odmah uklone” kaao je Agović.

On je dodao da je zakon jasan u pogledu toga po kome i kako se daju imena ulicama. Agović je podsjetio da je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore predviđeno da nazive ulice određuje lokalni parlament, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi ulica.

Takođe je predviđeno da ukoliko se ime ulici daje po značajnom događaju ili istaknutoj ličnosti, primjenjuje se zakon kojim se uređuju spomen-obilježja.

Predsjednik petnjičkog Udruženja boraca NOR-a Faik Adrović osudio je stavljanje table sa imenom Osmana Rastodera i podsjetio da je on proglašen ratnim zločincem.

“Mi u Udruženju boraca smo protiv svakog naziva koji nema veze sa Bihorom”, rekao je Adrović.

Muhovi smatra da su komunisti “jako često imali maćehinski odnos prema Bihoru i prema njegovim čelnim ljudima”.

“Petnjica je zaslugom komunista ostala slijepo crijevo pa je magistrala umjesto kroz Bihor otišla uz Dapsiće. Ukinuli su nam takođe opštinu i od tada je počelo opšte posrnuće ovog kraja”.

Bonus video: