Uljarević: Đukanović želi lojaliste oko sebe i balans moći među njima

Činjenica da Stijepović nije više u Predsjedništvu ne znači i da će do kraja biti žrtvovan. On i dalje obavlja visoku javnu funkciju što je mnogo problematičnije, a što se može čitati i kao direktna zaštita, kaže Uljarević
9333 pregleda 13 komentar(a)
“Očekivano kozmetičke prirode”: Uljarević, Foto: Boris Pejović
“Očekivano kozmetičke prirode”: Uljarević, Foto: Boris Pejović

Promjene u strukturi Predsjedništva DPS-a su očekivano kozmetičke prirode i stiče se utisak da se učvršćuju takozvani veto igrači procesa evropeizacije, što je loše imajući u vidu već fazu „zakočenosti“ evropskih integracija Crne Gore i zarobljenost institucija, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona navodi da odsustsvo Slavoljuba Stijepovića iz Predsjedništva može značiti da se očekuje da padne optužnica protiv njega, jer je i dalje na mjestu generalnog sekretara predsjednika.

Komentarišići ulazak “veto igrača” u Predsjedništvo ona kaže da se „to nevješto pokušalo pokriti određenim ‘osvježenjima’, odnosno zamjenom dijela kontroverznih partijskih ‘pesnica’ sa onima prema kojima javnost ima manje kritičan odnos.

“Biće zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na dalji elan ‘zamijenjenih’, ali i onih koji su u takvom pristupu vidjeli put napredovanja“, rekla je Uljarević „Vijestima“.

Pored predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, za članove Predsjedništva u četvrtak su izabrani i premijer Duško Marković, šef poslaničkog kluba Nikola Rakočević, predsjednik Odbora direktora Monteputa Aleksandar Žurić, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, poslanik i savjetnik predsjednika Petar Ivanović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, poslanica Aleksandra Vuković, vicepremijer Milutin Simović, ministar odbrane Predrag Bošković, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i poslanik Halil Duković.

Na sjednici Glavnog odbora DPS-a Milan Roćen je izabran za predsjednika Političkog savjeta DPS-a pa će on, u skladu sa Statutom, biti i član Predsjedništva DPS-a. Za političkog direktora partije izabran je Branimir Gvozdenović, koji će po funkciji biti i član Predsjedništva. Predsjedništvo je za novog portparola DPS-a imenovalo poslanika Miloša Nikolića.

U Predsjedništvu više nijesu poslanice Daliborka Pejović, Marta Šćepanović i Marija Ćatović, generalni sekretar Predsjedništva Slavoljub Stijepović, dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović i direktor bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin.

Uljarević smatra da dobitak ili gubitak određene partijske funkcije u DPS-u nije samo po sebi puna garancija da li je neko „otpisan“ ili „uvažen“.

“Slikovit je tu primjer Svetozara Marovića, koji je u junu 2015. izabran za prvog predsjednika Političkog savjeta DPS-a, a u decembru iste godine uhapšen i procesuiran. U tom kontekstu, činjenica da Slavoljub Stijepović nije više u Predsjedništvu ne znači i da će on do kraja biti žrtvovan. Uostalom, on i dalje obavlja visoku javnu funkciju u kabinetu predsjednika države što je mnogo problematičnije, a što se može čitati i kao direktna zaštita predsjednika partije koji očito ne vidi ništa sporno u radnjama Stijepovića. A ako Đukanović ne smatra da je Stijepović kriv za ono što mu je i ovakvo Tužilaštvo nevoljno stavilo na teret, onda nije isključeno da postoji neko očekivanje da će ta optužnica pasti ili se svesti na mjeru koju može da plati partijski pregalac poput Stijepovića”, rekla je Uljarević.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Stijepovića, kojom mu se na teret stavlja krivično djelo pranje novca

Na pitanje kako ocjenjuje “aktiviranje” Roćena, ona je odgovorila da nije stekla utisak da je Roćen bio “deaktiviran”.

“Možda je njegov izbor da bude ‘siva eminencija’ uz rijedak politički talenat kod nas da procijeni protiv koga, koliko i kada može ići ostavila na neke takav utisak. Međutim, njegova lojalnost Đukanoviću je neupitna, a Đukanović želi oko sebe lojaliste i balans moći među njima i tu Roćen ima svoju ulogu. Ostaje, naravno, da se vidi koliko će sreće imati Roćen na fotelji novog predsjednika Političkog savjeta DPS-a”, kazala je Uljarević. Direktorica crnogorskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG), Milka Tadić Mijović ocijenila je da je DPS za članove Predsjedništva i u vrh Političkog savjeta te partije izabrao najpovjerljivije kadrove predsjednika partije, koji će do posljednjeg braniti svog vođu.

Palo učešće žena u Predsjedništvu DPS-a

Uljarević ocjenjuje da je interesantno kako je izborom članova Predsjedništva DPS-a Đukanović sam sebe demantovao, jer je prije dvije godine u svojim javnim nastupima vrlo podržavao veće uključenje žena u politiku. “Na istoj liniji su bili i njegovi partijski saradnici i ministri, a vidimo sada da je od 20 odsto učešće žena u sastavu Predsjedništva DPS-a palo na nešto malo više od 6 odsto”, rekla je Uljarević.

Bonus video: