Ultimatum DF-u i Demokratama u Budvi: Rok za dogovor ističe večeras

Proteklih pet dana praktično su zamrznuti svi pregovori i čeka se da neko popusti
126 pregleda 47 komentar(a)
Dragan Krapović, Božena Jelušić, Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Božena Jelušić, Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2016. 07:07h

Demokrate i Demokratski front moraju do večeras da postignu dogovor oko formiranja izvršne vlasti u Budvi ili ćemo mi predložiti svoju platformu, ultimatum je koje su opozicionim partnerima uputile dvije koalicije "Budva mora" (SDP, URA i LP) i “Bura budi Budvu” (Demos i SNP).

A dogovora nema jer Demokrate i DF, koji imaju po sedam odbornika, ne mogu da postignu dogovor, prije svega oko toga ko će biti predsjednik opštine.

Iako je lider budvanskih Demokrata Dragana Krapović prije gotovo mjesec promovisan za gradonačelnika, a podršku mu dali upravo iz DF-a, njegova kandidatura više nije po volji odboru DF-a. Oni na toj poziciju vide nosioca svoje izborne liste, biznismena Marka Bata Carevića.

Do jakog razmimoilaženja je došlo nakon što nije prihvaćeno njihovo viđenje buduće vlasti, gdje je DF tražio da kada im pripadne neko preduzeće u koalicionoj rasprodjeli, da njihovi ljudi upravljaju njime u cjelosti kako bi građani mogli vidjeti na koji način taj savez vidi rješavanje nagomilanih problema. S druge strane, Demokrate su smatrale da u svakom preduzeću moraju biti predstavnici svih koalicionih partnera, kako se ponovo ne bi događale malverzacije.

Nakon što je došlo do zahlađenja odnosa, uslijedilo je novi lom unutar pregovora prije desetak dana, kad su Demokrate ponudile da podrže manjinsku vlast jer se ne može postići dogovor. Predstvanici DF-a su to odmah prihvatili i nagovorili njihovog nosioca liste Carevića da prihvati da bude kandidatat za predsjednika opštine. Međutim, nakon što su sjutradan Demokrate povukle ponudu, uz obrazloženje da pojedine opozcione stranke takođe ne žele da daju podršku manjinskoj vlasti, došlo je do potpunog kraha pregovora.

Prije sedam dana Demokrate su poslale novu platformu, gdje DF-u daju 70 odsto funkcija, ali da zadrže mjesto predsjednika. Međutim, DF-u je prihvatljivo jedino rješenje da njihov predstavnik bude gradonačelnik. Proteklih pet dana praktično su zamrznuti svi pregovori i čeka se da jedna od dviju strana popusti.

Na stolu se čak našao i predlog o rotirajućem predsjedniku, odnosno da dvije godine gradom upravlja Krapović, a dvije Carević. I takav predlog nije naišao na zeleno svjetlo, jer se ne može postoći dogovor ko će od njih dvojice prvi preuzeti vlast, jer, po procjenama, nova budvanska vlast teško da bi mogla izdržati četvorogodišnji mandat.

Kako bi se prevazišla teška situcija i pregovori pokrenuli sa mrtve tačke, manjinske opozicione partije uputile su apele da se pod hitno, u roku od dva dana, postigne dogovor između Demokrata i DF, jer u suprotnom oni će predložiti platformu za formiranje nove vlasti.

Bonus video: