Unija za neutralnost: Tužićemo sve zemlje koje su 1999. bombardovale Jugoslaviju

Predsjednik Unije, Gojko Raičević, je kazao da će Unija od sjutra, različitim aktivnostima, oblilježiti početak i bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije
150 pregleda 3 komentar(a)
bombardovanje nato, Foto: Beta
bombardovanje nato, Foto: Beta
Ažurirano: 23.03.2017. 14:14h

Unija za neutralnost pokrenuće tužbu protiv svih članica NATO-a koje su 1999. godine bombardovale Jugoslaviju, zbog produženog dejstva osiromašenog uranijuma i ostalih agenasa koji su, kako su saopštili, doveli do povećanja broja oboljelih u Crnoj Gori.

Pravni tim Unije će, kako su rekli, odlučiti pred kojom instancom će podnijeti tužbu.

Predsjednik Unije, Gojko Raičević, je kazao da će Unija od sjutra, različitim aktivnostima, oblilježiti početak i bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Raičević je saopštio da je Unija odlučila da pokrene tužbu protiv svih članica NATO-a koje su učestvovale u bombardovanje 1999. godine Jugoslavije, konkretno Crne Gore.

Prema njegovim riječima, u Holandiji su se pojavile neke nevladine organizacije i jedna politička partija koja će biti vrlo aktivna u preispitivanju odluke holandskog parlamenta.

Raičević je pojasnio da holandski državljani imaju, prema njihovim zakonima, pravo da skupe peticijom deset hiljada potpisa kako bi ušli u proceduru preispitivanja odluke.

„Pošto nam je pravo na pošteni referendum o tom pitanju osporeno, Unija će nastaviti sa aktivnostima na međunarodnom planu, da to obezbijedi preko demokratske Holandije“, poručio je Raičević.

Vladimir Božović iz Unije naveo je da će, ukoliko vlast odluči da eventualnu odluku o pristupanju Crne Gore Alijansi donese u parlamentu, to smatrati aktom aneksije u pravno-političkom smislu.

On je saopštio da će tužbu podnijeti zbog štetnog produženog dejstva bombardovanja Jugoslavije od NATO-a.

„Mi znamo, prema statističkim uvjerljivim parametrima, da se intenzitet oboljenja različite prirode, prije svega onkoloških oboljenja, od 2000. godine znatno povećao i zato imamo namjeru da, u ime svih građana Crne Gore koji trpe konrketne posljedice, tužimo zemlje koje su učestvovale u bombardovanju“, naveo je Božović.

Kako je kazao, preko novca koji planiraju da dobiju tom tužbom, može se eventualno pomoći zdravstveni sitem i izgraditi se nove bolnice koje bi se specifično bavile problemima uslijed posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma i ostalih agenasa.

Andrija Mandić iz Unije naveo je da, priključenjem Crne Gore Alijansi, neće biti u tako dobroj poziciji da pokrenu tužbu protiv NATO država.

"Ovo je negdje možda i posljednji momenat da možemo da izađemo sa ovakvom tužbom", dodao je Mandić.

Kako je je kazao, Pravni tim Unije odlučiće pred kojom instancom će pokrenuti tužbu.

"Pravni tim saopštiće nam gdje su najveće šanse da ostvarimo zacrtani cilj", saopštio je Mandić.

Bonus video: