Upitna podrška DPS-a za Branka Radulovića

Skupština i dalje ima jednog potpredsjednika manje od predviđenog
140 pregleda 12 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2018. 18:06h

Poslanički klub Demokratske partije socijalista (DPS) još nije odlučio da li će podržati eventualnu kandidaturu poslanika Demokratskog fronta (DF) Branka Radulovića za potpredsjednika Skupštine.

Vladajuća partija, prema nezvaničnim navodima, ne gleda blaglonaklono na tu mogućnost.

Šef Poslaničkog kluba DF-a je Milutin Đukanović je nedavno na sjednici kolegijuma najavio da će oni tražiti to mjesto za Radulovića.

Iz DPS-a je nakon što se DF ljetos vratio u parlament, saopšteno da u toj partiji, ali i vladajućoj većini, imaju rezerve prema pojedinim personalnim rješenjima za mjesto potpredsjednika Skupštine, kako je juče naveo jedan od sagovornika “Vijesti” iz DPS-a, te rezerve i dalje važe.

DPS ne gleda blagonaklono na činjenicu da bi bivši potpredsjednik Skupštine iz DF-a ponovo mogao da se vrati na to mjesto zbog incidenata parlamentu u kojima je on učestvovao. U Osnovnom sudu u Podgorici još traje suđenje zbog komešanja i uvreda kolega iz DPS-a u holu parlamenta, a nakon skidanja imuniteta poslanicima Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću po zahtjevu Višeg suda.

Iz vladajuće koalicije kažu da ne bi podržali za tu funkciju i ni čelnike DF-a kojima još uvijek traju sudski procesi.

“Još uvijek nismo zvanično razgovarali i zauzeli stav o tome, ali je poznato šta smo DF-u rekli ranije na tu temu”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz DPS-a.

Drugi sagovornik “Vijesti” takođe kaže da u poslaničkom klubu DPS-a još uvijek nije bilo razgovora da li će podržati Radulovića ukoliko ga DF predloži za potpredsjednika parlamenta. “Za sad ta tema nije uopšte aktuelizovana. Trenutno se bavimo današnjom sjednicom, premijerskim satom, odborom za izmjenu izbornog zakonodavstva i rezolucijom o Podgoričkoj skupštini. Izbor potpredsjednika Skupštine nije u fokusu”, naveo je izvor “Vijesti”.

Iz DF-a su “Vijestima” potvrdili da je Radulović njihov konačni izbor za potpredsjednika Skupštine. Mjesto potpredsjednika Skupštine, po nepisanom pravilu, pripada najjačem poslaničkom klubu u parlamentu, što je trenutno DF sa 17 predstavnika u parlamentu.

Druge opozicione partije ranije su odbacile mogućnost da predlože potrpedsjednika parlamenta. Iz parlamenta nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” da li parlament u bilo kojoj mjeri otežano funkcioniše s obzirom na činjenicu da ima jednog potredsjednika manje nego što je predviđeno.

Bonus video: