Upozorenje za SO Kotor: Sjednicu održati u roku od 20 dana

Skupština opštine Kotor, kako je saopšteno iz Vlade, već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadežnosti
2286 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.05.2019. 19:57h

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor.

"Imajući u vidu činjenicu da Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadežnosti, Odlukom se, u cilju zaštite prava građana na lokalnu samoupravu, upozorava SO Kotor da u roku od 20 dana održi sjednicu radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno izvršavanja zakonom utvrđenih obaveza", navodi se u saopštenju Vlade.

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović sazvala je danas sjednicu kotorskog parlamenta na kojoj će se birati novi gradonačelnik, za petak 14. jun.

Na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, je usvojen Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za 2018. godinu.

"U raspravi je iskazano zadovoljstvo ostvarenim pozitivanim trendom u odnosu na realizaciju iz 2017. godine, što govori o rezultatima sprovedenih aktivnosti na polju koordinacije i upravljanja procesom reforme, i sa političkog i operativnog aspekta. Imajući u vidu navedene ocjene i preporuke iz izvještaja EK u 2018. godini, sve institucije uključene u proces reforme javne uprave bile su posvećene realizaciji brojnih aktivnosti koje su nastavak započetog reformskog procesa. Ukazano je da će snažna podrška koju je Vlada pružila ovom procesu u cjelini i u narednom periodu biti prioritet na političkom, ekonomskom i društvenom planu. Takođe, naglašeno je da je dalje reformske korake potrebno planirati realno kako bi se reforma sprovodila sa akcentom na najvažnije tačke: nastavak procesa optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unaprijeđenje kadrovskih kapaciteta za sprovođenje reformi kroz punu implementaciju Zakona o državnim službenicima i namještenicma i uspostavljanje sistema upravljanja kvalitetom javnih usluga koje pruža crnogorska administaracija", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je donijela Strategiju za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa EU za period 2019-2022. godine s Akcionim planom za period 2019-2020.

Osnovni razlog donošenja ovog dokumenta je, kako se navodi, obezbjeđivanje adekvatnog upravljanja sredstvima EU kroz dobro organizovan sistem koji će, saradnjom svih subjekata uključenih u proces upravljanja i korišćenja IPA sredstava, doprinijeti njihovoj pravilnoj upotrebi i realizaciji planiranih aktivnosti.

"Definisanim strateškim ciljevima i mjerama će se, između ostalog, uskladiti domaća legislativa sa evropskom u dijelu obezbjeđenja većeg stepena zaštitite finansijskih interesa EU, ojačati administrativni kapaciteti i sprovoditi obuke na svim nivoima AFCOS sistema, sprečavati nepravilnosti i prevare boljom komunikacijom s javnošću i između zaposlenih, te osigurati blagovremena prijava nepravilnosti i prevara uvođenjem informacionog sistema za elektronsko prijavljivanje", ističu iz Vlade.

Donijeta je i Strategija za ostvarivanje prava djeteta 2019-2023. s Akcionim planom za period 2019–2020. koja, kako se navodi, predstavlja nacionalni, sveobuhvatni i interesorni dokument, posvećen unapređenju uslova za realizaciju prava djeteta u svim oblastima obuhvaćenim Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i njenim fakultativnim protokolima.

"Aktivnosti i mjere za ostvarenje tih napora definisani su u okviru tri strateška cilja: unapređenje interresorne i intersektorske saradnje i drugih ključnih uslova za ostvarivanje prava djeteta; poboljšanje dostupnost i kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu; sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom i poboljšanje ostvarivanja posebnih mjera zaštite djece," saopšteno je iz Vlade.

Vlada je razmotrila Usmenu informaciju o potrebi snažnijeg i bržeg unapređenja poslovnog ambijenta. Ukazano je, kako se navodi, na činjenicu da sve zahtjevnija tržišna utakmica na regionalnom i širem planu za konkurentnost poslovnog ambijenta, kao najvažnijeg preduslova za privlačenje stranih investicija, ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta, iziskuje posvećenost čitave administracije sprovođenju koordinisanih mjera i aktivnosti i to na duži rok.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Memoranduma o okviru saradnje za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Radi se, kako je pojašnjeno iz Vlade, o regionalnom projektu za hadronsku terapiju kancera i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona. Vlada je prihvatila tekst Memoranduma, kojim se utvrđuju zajedničke aktivnosti zemalja učesnica projekta u realizaciji Pripremne faze i ne stvaraju nikakva prava ili obaveze po međunarodnom pravu, a pripremljen je od strane Upravnog odbora projekta.

Usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija u 2018. godini, koji sadrži pregled aktivnosti Savjeta u prethodnoj godini i zaključke i preporuke za naredni period.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionih planova (za 2015, 2016 – 2018. godinu) za sprovođenje Strategije saradnje sa iseljenicima za period 2015 – 2018. Od 64 aktivnosti definisanih Akcionim planovima za 2015. i 2016-2018. godinu realizovano je 58 - odnosno 90,6 odsto, dok šest aktivnosti ili 9,4 odsto nije realizovano.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za 2018. godinu.

"U zaključku Izvještaja je istaknuta potreba kadrovskog jačanja i bolje tehničke opremljenosti sve tri kancelarije Zaštitnika kao i na činjenicu da bi zakonom o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa trebalo da bude utvrđen položaj Zaštitnika i definisane njegove nadležnosti, imajući u vidu da slični organi u okruženju ne postoje", ističu iz Vlade.

Donijeta je Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac.

"Dokumentom su obuhvaćene dvije lokacije, od kojih je jedna predviđena za izgradnju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, a na drugoj lokaciji se prenamjenom prostora stvarau uslovi za legalizaciju neformalnih objekata. Donošenjem Izmjena i dopuna PUP-a, kojim su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, stvoreni su uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja", navode iz Vlade.

Vlada je utvrdila Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, u vezi sa mišljenjem Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Amandmanom su, kako se navodi, jasno propisane vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta koji će, izuzetno od odredbe da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, imati mogućnost rada i ovim danima.

Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Andrija Popović, nije prihvaćen.

Nijesu prihvaćeni ni amandmani poslanice Draginje Vuksanović Stanković na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, koje je Vladi dostavila Skupština Crne Gore.

Bonus video: