URA: Ambasadori da polože račune

Jovovićev angažman upitan jer nije uspio da amortizuje loše odnose Podgorice i Moskve
73 pregleda 0 komentar(a)
Igor Jovović, Miodrag Vuković, Foto: Boris Pejović
Igor Jovović, Miodrag Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2017. 15:28h

Ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi da se pozabavi izvještajem Državne revizorske institucije (DRI), a ambasadori koji su trošili više nego što je budžetom predviđeno trebalio bi da odgovaraju, smatraju u građanskom pokretu URA. DRI je dala uslovno mišljenje na finansijske izvještaje ambasada u Beogradu, Moskvi, Briselu, kao i predstavništava pri NATO-u i Evropskoj uniji (EU), zbog prekoračenja troškova.

Funkcioner pokreta URA Mileta Radovanić pozvao je ministarstvo da ispita opravdanost troškova ambasada.

“Upitna je i svrha rada pojedenih diplomatskih predstavnika, konkretno ambasadora u Rusiji Igora Jovovića koji očigledno ne uspijeva da amortizuje i otopli naše odnose sa Ruskom Federacijom. Naša diplomatska predstavništva nisu valjano opravdala troškove od 18 hiljada eura, pa se logično postavlja pitanje ko će snositi odgovornost za ovakvo ponašanje. Vlast se ponaša i troši kao da smo, u najmanju ruku Ujedinjeni Arapski Emirati”, kazao je on.

U izvještaju DRI se, između ostalog, navodi da su navedena diplomatska predstavništva prošle godine potrošila 22,50 odsto ukupnih troškova svih ambasada. Navodi se da je revizijom utvrđeno da su ambasade u Moskvi, Beogradu, Belgiji kao i misija pri NATO isplatili gotovinski iz blagajne troškove u iznosu od 393.626 eura. Najviše gotovine iz kase potrošile su ambasada u Srbiji, koja je potrošila 238.794 eura, dok je u Rusiji utrošeno 102.007 eura. Ambasador u Beogradu Branislav Mićunović je, kako se navodi, dio troškova pravdao neadekvatnom dokumentacijom.

“Kada bi u vrhu DPS-a postojao princip političke i moralne odgovornosti onda bi se ministar Srđan Darmanović morao pozabaviti ovim slučajevima, da javno saopšti kako je do toga došlo i da ambasadori snose političke posljedice. Nažalost, dok je DPS na vlasti svi zajedno ćemo nastaviti da plaćamo bahanalije i rasipništvo zvaničnika koji neće odgovarati”, kazao je on.

Bonus video: