URA: Batinaši DPS napadali odbornike i aktiviste, tužilaštvo nije procesuiralo slučaj

"Izborni dan 27. maja 2018. godine obilježili su brojni verbalni i fizički napadi aktivista DPS-a na aktiviste koalicije “Za 21. vijek” što se jasno moglo vidjeti na fotografijma i video snimcima. Na Koniku su tog dana napadnuti kandidati za odbornike koalicije “Za 21. vijek” Luka Rakčević, Zoran Mikić, Lazar Prelević i Janko Krstović zajedno sa drugim aktivistima te koalicije"
2152 pregleda 14 komentar(a)
Škrijelj, Foto: Printscreen
Škrijelj, Foto: Printscreen

Na današnji dan prije godinu dana održani su lokalni izbori u Podgorici i još 10 opština i oni su kao i svi prethodni bili obilježeni brojnim neregularnostima, nepravilnostima i incidentima, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Iz te partije posebno apostrofiraju na dešavanja i incidente na Koniku.

"Izborni dan 27. maja 2018. godine obilježili su brojni verbalni i fizički napadi aktivista DPS-a na aktiviste koalicije “Za 21. vijek” što se jasno moglo vidjeti na fotografijma i video snimcima. Na Koniku su tog dana napadnuti kandidati za odbornike koalicije “Za 21. vijek” Luka Rakčević, Zoran Mikić, Lazar Prelević i Janko Krstović zajedno sa drugim aktivistima te koalicije. Oni su neposredno prije napada otkrili i snimali izborni štab DPS-a u kojem su aktivisti te partije kupovali lične karte", istakli su iz GP URA.

Oni dodaju i da su kandidate za odbornike i aktiviste koalicije "Za 21. vijek" tada napali batinaši i aktivisti DPS-a koji su se pojavili sa nekoliko džipova bez registarskih oznaka sa zatamljenim staklima.

"Tom prilikom aktivisti koalicije “Za 21. vijek” zadobili su više tjelesnih povreda, a jednom od njih otuđen je i mobilni telefon. Najgore je prošao Lazar Prelević koji je nakon napada primljen u Urgentni centar na ušivanje zadobijenih rana. Napadače je između ostalih predvodio i aktivista DPS-a sa Konika Ero Škrijelj", kažu oni.

Kako navode iz GP URA događaji na Koniku nisu jedine nepravilnosti koje su obilježile lokalne izbore održane prije godinu dana.

"Kupovina ličnih karta, pritisci na birače, fizički napadi, prijetnje i ucjenjivanja i tada su, kao i ranije, bili slika crnogorskih izbora i demokratije u režiji DPS-a. Tog dana fizički je napadnut i poznati građanski aktivista i reditelj Mladen Ivanović i tom mu je prilikom ukradena kamera kojom je snimao izborne zloupotrebe. DPS je još jednom u praksi demonstrirao kriminalni karakter svoje organizacije i činjenicu da izborni ambijent u Crnoj Gori kreiraju crne kapuljače, kriminalci, batinaši i auta bez tablica. To je mjera njihove demokratije i izbornih ‘pobjeda", naglašavaju u GP URA.

Dodaju da "posebno zabrinjavaju neadekvatne reakcije policije tog dana, ali i postupci tužilaštva koje do danas nije sprovelo adekvatnu istragu".

"Uprkos izjavama funkcionera i aktivista koalicije “Za 21. vijek” i drugih svjedoka tužilaštvo do danas nije procesuiralo ovaj slučaj. U narednim danima zvaničnim dopisom ćemo tražiti od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici informacije dokle se stiglo u istrazi povodom prebijanja na Koniku", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: