URA: Crna Gora je država svih građana, izjava Selakovića klasični politički primitivizam - Vijesti.me
POVODOM IZJAVE GENERALNOG SEKRETARA PREDSJEDNIKA SRBIJE

URA: Crna Gora je država svih građana, izjava Selakovića klasični politički primitivizam

“Osuđujemo svaku nacionalističku retoriku i ponašanje, koje je sve učestalije cjelom regionu Zapadnog Balkana"

Blažo Rađenović
Blažo Rađenović (Foto: URA)

Povodom izjave generalnog sekretara predsjednika Srbije, Nikole Selakovića da je “Crna Gora klasična srpska država” reagovali su iz Građankog pokreta URA.

“Tužno je što političke elite u regionu svoju korupciju žele opravdati nacionalizmom i nacionalističkim ispadima. Usljed nedostakatka bilo kakvih progresivnih ideja, dominatne političke stranke u regionu, međusobno se hrane, držeći građane kao taoce i afirmišući svađalačku politiku koja donosi dobro samo malom broju oligarha na vlasti. U tom kontekstu tumačimo i izjavu Nikole Selakovića, koji je još jednom demosntrirao kako misli tipični “primitivni balkanski političar”, koji u Srbiji, slučajno ili ne, obavlja istu funkciju kao Migo Stjepović u Crnoj Gori”, istakao je član Predsjedništva URE Blažo Rađenović.

On smatra da smo proevrospka politika, bazirana na poštovanju zakona i građanskom konceptu može garantovati mir i stabilnost, kao i omogućiti ekonomski prosperitet regije.

“Osuđujemo svaku nacionalističku retoriku i ponašanje, koje je sve učestalije cjelom regionu Zapadnog Balkana. Krajnje je neodgovorno i kontraproduktivno kada neko sa ozbiljnih državnih pozicija sije mržnju i pokušava vratiti region u period koji moramo što prije ostaviti za nama. Ovakve neprimjerene izjave samo nas vraćaju u devedesete i bude vampire prošlosti”, saopštio je Rađenović.

Vjeruje da će građani Crne Gore, ali i ostalih zemalja regije doći do slobode i da će afirmisati veći stepen političke kulture i međusobne odgovnosti.

“Crna Gora je država svih njenih građana i ona mora biti posvećena budućnosti. Nije ni važno šta ko govori, najvažnije je da smo posvećeni cilju koji znači slobodu, demokratizaciju i ekonomski prosperitet. Samo jaka držvava, snažnih i nezavisnih institucija može tako garantovati drugačiju perspektivu. URA je posvećena takvoj Crnoj Gori, jer je ona jedini garant, da se čeljusti “primitivne balkanaske politike” mogu napustit jednom zauvijek”, zaključuje Rađenović.


Vidi sve komentare