URA: Crnoj Gori hitno potreban Zakon o porijeklu imovine

"Ima li većeg dokaza da nam je potreban Zakon o porijeklu imovine od slučaja bivšeg drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića?", pita Konatar
933 pregleda 9 komentar(a)
Miloš Kontar, Foto: URA
Miloš Kontar, Foto: URA
Ažurirano: 24.12.2018. 11:33h

Poslednji slučaj „školovanja djece Branimira Gvozdenovića u inostranstvu“ koji je otkrio istraživački centar NVO MANS još jednom potvrđuje da je u Crnoj Gori neophodno pod hitno donijeti Zakon o porijeklu imovine, smatra Miloš Konatar, potpredsjednik GP URA.

"Bez ispitivanja porijekla imovine država se ne može uspješno boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala. Upravo zbog svega navedenog, Građanski pokret URA će predložiti javnosti i Vladi Crne Gore Zakon o porijeklu imovine", navodi Konatar.

Dodaje da je ovaj zakon je u skladu sa evropskom praksom i neophodan antikorupcijski akt.

"Ima li većeg dokaza da nam je potreban Zakon o porijeklu imovine od slučaja bivšeg drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića? Upravo njegov slučaj nas uči da nije dovoljno to što imamo zakonske mehanizme za oduzimanje imovine stečene kriminalom, već je neophodno djelovati preventivno na način da svaki javni funkcioner u svakom trenutku može objasniti porijeklo svoje imovine."

"Suština je da novi Zakon o porijeklu imovine obezbijedi bolju i efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ispitivanje porijekla imovine nam je potrebno da nam se nikada više ne bi ponovio „slučaj Marović“ i da bi na vrijeme reagovali u „slučaju Gvozdenović“", zaključuje Konatar.

Bonus video: