URA: Medenica skrnavi Ustav, a vlast nastavlja da ponižava Crnu Goru

1707 pregleda 1 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA saopštio je danas da dosadašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica kandidovanjem za ponovni izbor na tu funkciju skrnavi Ustav, a da vlast nastavlja da ponižava Crnu Goru.

Medenica je jedini kandidat koji se prijavio na javni oglas Sudskog savjeta Crne Gore za izbor novog predsjednika najviše sudske instance u državi, kazala je ranije "Vijestima" Radmila Đurišić, savjetnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju u Sudskom savjetu Crne Gore.

"Na Sudskom savjetu je velika odgovornost u ovom trenutku, jer moraju izvagati žele li raditi protiv najvišeg pravnog akta u zemlji ili žele stati na stranu bezakonja odabirom Vesne Medenice za treći mandat predsjednice Vrhovnog suda", navodi se u saopštenju GP URA.

Ta partija smatraju da je Ustavom Crne Gore i članom 124 jasno naznačeno da isto lice ne može biti birano više od dva puta na tu funkciju, a izborom Vesne Medenice po treći put taj bi se član prekršio.

"Sudski savjet je i u poziciji da posluša savjete Venecijanske komisije po kojima se sa uzastopnim imenovanjem istih osoba na jedne te iste funkcije gomila neograničena moć i stvara nedemokratska klima u društvu. To je svakako manji argument za odbijanje kandidature Medenice od onog da se njenim imenovanjem kao predsjednice Vrhovnog suda u novom petogodišnjem mandatu krši Ustav Crne Gore", kazali su iz GP URA.

Oni navode i da Crna Gora treba da uvede novu praksu po kojoj ne bi imalo prostora za koncentrisanje moći u jednom čovjeku njegovim reizborom po nekoliko puta na iste funkcije.

"Gospođa Vesna Medenica već 12 godina obavlja funkciju predsjednice Vrhovnog suda. Za to vrijeme mogla je da pokaže sve svoje profesionalne domete a izborom u novi mandat nastavila bi se praksa despotije na javnim funkcijama i najvažnije prekršio Ustav Crne Gore. Vesna Medenica svojim kandidovanjem skrnavi Ustav a vlast nastavlja da ponižava Crnu Goru“, zaključili su iz GP URA.

Bonus video: