URA: Nadamo se da podrška Suhihu nije uvertira u saradnju DF-SNP sa vlašću

Za izbor Suhiha na mjesto predsjednika Skupštine Glavnog grada 36 odbornika je glasalo za, a svega jedan od tri prisutna odbornika DF-a i SNP-a je bio protiv
136 pregleda 22 komentar(a)
Sjednica Podgorice, Foto: Luka Zeković
Sjednica Podgorice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2018. 12:03h

Građanski pokret URA pozvao je odbornike koalicije DF-SNP da, u budućem radu Skupštine Glavnog grada, više ne glasaju za izbor najviših funkcionera izvršne vlasti (DPS-SD) i time "značajno narušavaju imidž samoproklamovane 'jedine prave opozicije'."

"Nadamo se da glasanje njihovih odbornika za izbor Đorđa Suhiha (SD) za predsjednika gradske Skupštine, nije uvertira u dalju saradnju te opozicione koalicije sa predstavnicima vlasti, te da se takve scene u budućnosti neće ponavljati", kazali su u podgoričkom odboru GP URA.

Podsjećaju da su izbor Suhiha za predsjednika Skupštine Glavnog grada, pored glasova DPS-a i partija vlasti, juče su glasala i dva odbornika koalicije Demokratski front (DF) – Socijalistička narodna partija (SNP), dok su predstavnici koalicije Demokrata i Građanskog pokreta URA, napustili sjednicu prije početka glasanja. Za izbor Suhiha 36 odbornika je glasalo za, a svega jedan od tri prisutna odbornika DF-SNP je bio protiv.

“Iako su naše kolege iz DF-a i SNP-a, tokom kampanje svakodnevno ponavljali da su samo oni “jedina prava opozicija“, upozoravajući opozicionu javnost da je glasanje za njih “jedini siguran izbor, da glas ne ode ka DPS-u“, već prva skupštinska sjednica je pokazala upravo suprotno. Kao odgovorna opoziciona grupacija, URA nijednom nije prva napala tu koaliciju u predizbornom periodu, ali ih danas – nakon izbora – pozivamo da ne pomažu DPS-u i da ne glasaju za njihova najviša kadrovska rješenja. DPS i SD su oličenje ukupnog kriminala i klijentelizma u Podgorici i Crnoj Gori, pa im nijedna opoziciona partija ne smije pružati dodatni legitimitet“, kazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

URA je ukazala da njeni poslanici nisu prekinuli bojkot državnog parlamenta bez ispunjenja uslova iz 2016. godine, iako su to već odavno uradili poslanici DF-a, SNP-a, SDP-a i Demosa, ali i podsjetila da “svakodnevni napadi poslanika DF-a na Građanski pokret URA ne doprinose prijeko potrebnom motivisanju opozicionih glasača, bez čega nema smjene DPS-a“.

“Zbog toga je URA, zajedno sa kolegama iz Demokrata, preduzela inicijativu i predstavila Plan izlaska iz političke krize, iza kojeg je stala i Evropska komisija (EK), a uvjereni smo da će dijalog oko dubokih reformi i izmjene izbornog zakonodavstva biti važan za sve opozicione subekte. Međutim, biranje političkih strategija je sasvim legitimno, ali saradnja opozicionih partija sa DPS-om svakako nije. Građani Podgorice koji su glasali za koaliciju DF-SNP, nisu glasali za DPS ili SD, pa je protivno njihovoj volji da odbornici DF-a i SNP-a sarađuju sa DPS-om i glasaju za izbor Suhiha. Nadamo se da se takva praksa više nikada neće ponoviti, a da će DF i SNP djelovati u skladu sa opozicionim načelima“, zaključili su u podgoričkom odboru URA.

Bonus video: