URA: Nasilje je posljednji stadijum autokratskog, trulog i uplašenog režima

64 pregleda 9 komentar(a)
Crnogorski pokret, Foto: Filip Roganović
Crnogorski pokret, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.05.2017. 20:07h

Kao antifašistička i građanska organizacija, najoštrije osuđujemo svako nasilje i radikalizam, sa koje god ono strane dolazilo, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Uvažavajući demokratska načela i pluralizam mišljenja, a na poziv organizatora, potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović je na večerašnjem skupu ponovio naše izvorne teze – da bez demokratske smjene DPS-a, jačanja institucija i ekonomskog razvoja, ne može biti dugoročno stabilne, jake i suštinski nezavisne Crne Gore, istakli su u Građanskom pokretu URA, nakon večerašnjeg incidenta na tribini Crnogorskog pokreta.

“Kao i svaki put do sada, kvazi-patriote nisu bile na braniku Crne Gore, njenog suštinskog prosperiteta i stabilnosti, već na braniku organizovanih kriminalnih grupa Demokratske partije socijalista (DPS), u očajničkim pokušajima da sačuvaju svoje budžetske apanaže. Politička kultura i vrijednosti koje oni promovišu, do srži su ogoljeni na večerašnjem skupu“, istakli su u pokretu URA.

U pokretu URA navode da je ostrašćenost pojedinih učesnika večerašnjeg skupa razumljiva “kada se uzme u obzir da su mnogi od navedenih – finansijski usko vezani za DPS, te da bi, u slučaju smjene vlasti, ostali bez svojih “analitičarskih“ apanaža“.

“U toku četvrtvjekovnog lutanja vladajuće DPS, mnogi od tih “budžetskih intelektualaca“ su se bespogovorno prilagođavali i stavljali u odbranu trulog režima, od jurišanja na Dubrovnik i velikosrpskih planova, do posljednjih – crnogorskih patriotskih naboja, kao dimne zavjese za golu autokratiju i pljačkanje sopstvene države. Cilj odlaska našeg potpredsjednika bio je da, shodno kulturi dijaloga i slobode govora, po ko zna koji put ukažemo na neophodnost smjene ovakve vlasti i odbacivanja nacionalizma koji ona širi, ali je to bilo nemoguće učiniti u atmosferi nasilja, šovinizma i netolerancije“, naveli su u pokretu URA.

U pokretu URA podsjećaju da od osnivanja njeguju i zagovaraju slobodu mišljenja, različitosti i konstruktivnog pristupa, dok najoštrije osuđuju “nasilje i sva šovinistika i fašistička skretanja, bilo da su crnogorska, srpska, bošnjačka ili bilo koja druga“.

“Fizički obračuni i eskalacija nasilja su posljednja linija odbrane, kao i posljednji stadijum, ovog trulog i autokratskog režima. Uprkos svim pritiscima, URA će ostati dosljedna svojim izvornim programskim ciljevima - smjeni vlasti i nužnoj demokratizaciji Crne Gore”, naveli su u pokretu URA.

Bonus video: