URA PG: Urediti park Kasarne Morača od dijela novca za službena putovanja

"Kasarna Morača se prostire na preko 12 hektara prelijepog dijela uz obalu rijeke Morače, koji bi uz mala ulaganja i rekonstrukciju mogao postati najljepši park u našem gradu", ukazao je predsjednik podgoričkog odbora URA, Luka Rakčević
1810 pregleda 3 komentar(a)
Kasarna Morača, Foto: Građanski pokret URA
Kasarna Morača, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA Podgorica tražio je da od 192 hiljade eura, koliko je Glavni grad planirao za službena putovanja u narednoj godini, 100 hiljada eura bude preusmjereno na izgradnju i rekonstrukciju parka na prostoru Kasarne Morača i faznu izgradnju šetališta uz rijeku Moraču, kojim bi se prostor Kasarne povezao sa Njegoševim parkom.

URA je pokrenula formalnu proceduru preraspodjele novca u Budžetu za narednu godinu i predala amandmane kojim bi se omogućila izgradnja velikog parka na prostoru Kasarne Morača.

Dopis Sekretarijatu za finansije
Dopis Sekretarijatu za finansije(Foto: Građanski pokret URA)

"Tražili smo da iznos od 100 hiljada eura bude preusmjeren sa stavke "Službena putovanja" na izgradnju navedenog parka, jer nemamo dilemu od čega će naši sugrađani imati više koristi. Kasarna Morača se prostire na preko 12 hektara prelijepog dijela uz obalu rijeke Morače, koji bi uz mala ulaganja i rekonstrukciju mogao postati najljepši park u našem gradu", ukazao je predsjednik podgoričkog odbora URA, Luka Rakčević.

Luka Rakčević
Luka Rakčević(Foto: Boris Pejović)

Rakčević ističe da je, paralelno sa procesom revitalizacije prostora Kasarne, neophodno preduzeti i niz drugih mjera kako bi novoizgrađeni park bio zaokružena i funkcionalna cjelina.

"U saradnji sa nadležnim Ministarstvom, grad bi izvršio prenamjenu i rekonstrukciju postojećih 15 neodržavanih objekata nekadašnje Kasarne, izgrađenih daleke 1905. godine, čime bi se obogatili kulturni sadržaji našeg grada. Takođe, potrebno je i pristupiti faznoj izgradnji šetališta uz rijeku Moraču, koje bi na idealan način spojilo pješačke zone novog parka Kasarne i postojećeg Njegoševog parka, ali i ostavilo mogućnost dalje izgradnje do Sastavaka, Kraljevog i Karađorđevog parka“, ukazao je Rakčević.

Podgorička URA ističe da bi, nakon završene izgradnje i rekonstrukcije, novoizgrađeni park Kasarne Morača bio omiljeno mjesto građanima Podgorice.

“Već sada, iako je riječ o zapuštenom parkingu i deponiji bespotrebnih stvari, poput cisterni nekadašnje pumpe ispod Gorice, preko prostora Kasarne Morača cirkuliše veliki broj građana i učenika gimnazije, koji koriste njegovu sjajnu poziciju. Ukoliko bi se navedeni prostor uredio i oplemenio, bio bi prava oaza za sportske i rekreativne aktivnosti, ali i za brojna kulturna dešavanja, izložbe, filmske projekcije. Navedena sredstva su smiješno mala, u poređenju sa višestruko većim neracionalnim i besmislenim izdacima gradske uprave, pa je za realizaciju ovog projekta potrebna samo politička volja gradske uprave”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: