URA pozvala Pejovića da podnese ostavku nakon odluke ASK

„Pozivamo Pejovića da ukoliko ima i grama moralne i profesionalne odgovornosti podnese neopozivu ostavku na sve funkcije koje obavlja protivustavno i nezakonito. Crnogorska javnost ga neće pamtiti ni po čemu, osim kao još jednog iz plejade DPS-ovih funkcionera koji je novac građana strpao u svoje džepove“
75 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 19.02.2018. 10:31h

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić pozvao je danas Andriju Pejovića da podnese neopozivu ostavku na funkciju ministra i glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je neustavno javni interes podredio ličnim i bio u konfliktu interesa.

„Pozivamo Pejovića da ukoliko ima i grama moralne i profesionalne odgovornosti podnese neopozivu ostavku na sve funkcije koje obavlja protivustavno i nezakonito. Crnogorska javnost ga neće pamtiti ni po čemu, osim kao još jednog iz plejade DPS-ovih funkcionera koji je novac građana strpao u svoje džepove“, istakao je Mikić.

On je podsjetio da otkad je Pejović na čelu Ministarstva evropskih poslova i glavnog pregovarača sa EU, gotovo ništa nije konkretno urađeno na planu evropskih integracija zemlje.

„Sa njim, kao najodgovornijom ličnošću u procesu evropskih integracija naša zemlje nije uspjela da zatvori nijedno pregovaračko poglavlje, sem onih tri koja se zatvaraju po automatizmu, i time postala jedina zemlja u procesu evropskih integracija koja toliko dugo čeka na proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Taj podatak dovoljno govori o znanju, sposobnostima i umijeću Pejovića koji je bio vještiji u tome da protivzakonito i protivustavno troši novac crnogorskih građana, podređujući javni interes privatnom“, naglašava Mikić.

On je ocijenio da je zastiđe i to što Agencija za sprječavanje korupcije već odavno nije detektovala ovaj sukob interesa u slučaju Pejović, već je morala da čeka prijavu Centra za građansko obrazovanje.

„U demokratski zrelim i razvijenim društvima, kojima Crna Gora teži, ovakvo bezobzirono ponašanje predstanika izvršne vlasti bilo bi hitno sankcionisano, ali je to teško očekivati od DPS-a i njegovih funkcionera kod kojih ne postoji princip političke i moralne odogovronosti zbog kojih bi ministar trebao da podnese ostavku. Dok ne utemeljimo princip odgovornost crnogorsko društvo ne može ići naprijed“, dodaje Mikić.

Još skandaloznijim ocjenjuje nedavne izjave Pejovića kojima je Centar za građansko obrazovanje pozvao da se ne bave njim.

„Dok se sprovode mjere štednje nad građanima, povećavaju PDV i akcize država se razbacuje novcem i Andrija Pejović već mjesecima dobija suprotno Ustavu i zakonskim odredbama više nadoknada. Pejović je odlična ilustracija koliko je aktuelnoj Vladi bitan proces evropskih integracija. Kao i mnogo puta do sada, najvažnijim sektorima državne politike rukovode neznalice i ljudi lišeni svih moralnih skrupula,koji umjesto da promovišu evropske vrijednosti i vladavinu prava, promovišu privatne interese“, zaključio je Mikić.

Bonus video: