URA predala potpise za referendum: Građani štite Kasarnu Morača

URA je prikupila duplo više potpisa, od potrebnog kriterijuma, na prostoru mjesne zajednice „Nova Varoš“
2 komentar(a)
ura blok, Foto: URA
ura blok, Foto: URA
Ažurirano: 23.02.2018. 10:40h

Građanski pokret URA je, shodno ranijoj najavi, predao potpise građana sa teritorije mjesne zajednice „Nova varoš“ i pokrenuo proceduru raspisivanja mjesnog referenduma, povodom plana „Kasarna Morača“. URA traži da Skupština Glavnog grada, u što kraćem roku, raspiše mjesni referendum na kome bi građani mogli odlučivati o tome da li na prostoru Kasarne žele stotine hiljada kvadrata stanogradnje ili da navedeni prostor ostane namijenjen isključivo rekreativnim i javnim sadržajima.

URA je prikupila duplo više potpisa, od potrebnog kriterijuma, na prostoru mjesne zajednice „Nova Varoš“. Ta mjesna zajednica se prostire na području ograničenom od mosta na rijeci Ribnici (na ušću u rijeku Moraču), uzvodno koritom rijeke Morače do Vezirovog mosta (ulica Vaka Đurovića), zatim prema istoku središnjim dijelom brda Gorica do njegovog vrha, južno do zapadne strane stadiona Malih sportova pod Goricom, zatim istočno ulicom Marka Miljanova do mosta na rijeci Ribnici kod Doma vojske i nizvodno rijekom Ribnicom do mosta na ušću u Moraču (područje Sastavaka).

„Uvažavajući nespornu volju građana mjesne zajednice „Nova Varoš“, ali i građana drugih djelova Glavnog grada - Podgorice, od kojih je prikupljeno preko 1.000 dodatnih potpisa za povlačenje plana Kasarne, kao i činjenicu da je Nacrt UP „Kasarna Morača“ već proslijeđen Ministarstvu na mišljenje, molimo Vas da u što kraćem roku pokrenete proceduru raspisivanja mjesnog referenduma, na kome bi građani odlučivali o prostoru Kasarne Morača“, stoji u zvaničnom dopisu, koji je URA uputila predsjedniku Skupštine Glavnog grada.

URA je podsjetila da je 1. februara održana i centralna javna rasprava povodom Nacrta UP „Kasarna Morača“, na kojoj je prisustvovalo preko 150 građana Podgorice, a koji su jednoglasno zahtijevali povlačenje Nacrta planskog dokumenta.

„Gotovo svi građani, sa kojima smo razgovarali, su oštro protiv namjere Glavnog grada da prostor Kasarne preplavi stambenim zgradama, betonom i podzemnim garažama, od čega bi korist imale isključivo velike građevinske kompanije. Zbog toga, URA vjeruje da je predloženi plan potrebno u potpunosti odbaciti i uz šire konsultacije sa građanima pristupiti izradi novog nacrta, sa drugačijim programskim zadatkom, u kome bi prostor Kasarne bio namijenjen isključivo rekreativnim i javnim sadržajima“, ukazali su u pokretu URA.

Bonus video: