URA predstavila predlog zakona o porijeklu imovine

“Ovaj Zakon bi obavezivao i Mila Đukanovića da objasni odakle mu novac za kupovinu kuće od dva, pet ili 10 miliona eura", kazao je Konatar
2630 pregleda 5 komentar(a)
Konatar, Foto: URA
Konatar, Foto: URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar predstavio je danas predlog novog zakona o porijeklu imovine.

“Ovo je nešto smo smo najavili krajem 2018. godine. Prvi put da neko u Crnoj Gori predlaže Zakon o porijeklu imovine jer on predstavlja ključni mehanizam u borbi protiv korupcije. Bez ovog zakona ne možemo imati efikasnu borbu protiv korupcije i zato će URA insistirati da ovo bude jedan od prvih zakona koji će donijeti nova demokratska vlast u Crnoj Gori. Da smo imali Zakon o porijeklu imovine mnogi funkcioneri DPS bi morali da dokazuju odakle novac za nekretnine, skupe automobile, školovanja u inostranstvu i razne druge privilegije koje od plate javnih funkcionera to sigurno nisu mogli priuštiti”, naveo je Konatar.

Zakon o porijeklu imovine bi, kako je saopšteno iz GP URA, mogao biti način za utvrđivanje kako su pojedinci vlasti, na čelu sa predsjednikom države Milom Đukanovićem "došli do svojih 'prvih miliona'."

“Ovaj Zakon bi obavezivao i Mila Đukanovića da objasni odakle mu novac za kupovinu kuće od dva, pet ili 10 miliona eura. Odakle satovi od nekoliko desetina hiljada eura i što je posebno važno imao bi obavezu da stavi na uvid svoje bankovne i transakcione račune u Crnoj Gori ali i u inostranstvu. Uprvo zbog svega navedenog DPS-u nije padalo na pamet da donese Zakon o porijeklu imovine jer nisu htjeli da sijeku granu na kojoj sjede i direktno rade protiv sebe”, ističe Konatar.

Potpredsjednik GP URA navodi i da je suština predloga novog zakona da Poreska uprava mora vršiti ispitivanje porijekla imovine za sva fizička lica kojima vrijednost imovine prelazi prag od 200.000 eura, bez obzira da li su javni funkcioneri ili ne.

“Predloženi zakon unaprjeđuje trenutno stanje po kome ASK svojevoljnio odlučuje koga će kontrolisati a koga neće od javnih funkcionera. Dakle, uvodimo princip neselektivnosti kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine, iako će prioritet u smislu ovog zakona biti na javnim funkcionerima”, rekao je on.

Namjera pokreta URA je, kako je saopšteno, da ovaj zakon bude okidač, odnosno zakonska obaveza po kojoj Poreska uprava "mora pokrenuti neselektivnu kontrolu porijekla imovine svih lica koja ispunjavaju uslove za kontrolu."

“Vrlo je važno iskontrolisati porijeklo imovine “tranzicionih” biznismena ili lica koja mogu imati veze sa organizovanim kriminalom a da istovremeno nemaju direktnu vezu sa javnim fukncionerima. Primjena novog Zakona o porijeklu imovine bi ogolila korupciju u Crnoj Gori i pokazala veze pojedinih državnih funckionera sa strukturama organizovanog kriminala”, istakao je Konatar.

On je najavio da će URA uskoro predstaviti i novi predlog zakona o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea.

“Međutim, u trenutnim okolnostima nema smisla ove zakone predlagati Skupštini i Vladi jer više nemaju legitimitet već naše predloge dajemo građanima i otvaramo javnu raspravu sa drugim političkim subjektima, nevladinim sektorom i stručnom javnošću”, zaključio je potpredsjednik pokreta URA.

Bonus video: