URA: Računi za smeće u Ulcinju visoki kao za struju - Vijesti.me
"VLAST PROKUVALA"

URA: Računi za smeće u Ulcinju visoki kao za struju

Iz Građanskog pokreta URA ističu da je „udaranje građana po džepu, na najgrublji mogući način, odraz totalne nesposobnosti i neznanja aktuelne vlasti“, ali i plod želje da se na „najlakši“ način obezbijede potrebni prihodi

URA, GP URA, URA Ulcinj
URA, GP URA, URA Ulcinj (Foto: Građanski pokret URA)

Posljednji računi za komunalne usluge, koje su građanima Ulcinja ispostavili iz JP „Komunalne djelatnosti“, jesu najbolja potvrda da ulcinjska vlast nije dorasla ozbiljnom poslu kojim se bavi. Nakon što je Opština podigla stopu poreza na nepokretnosti, uvećala boravišnu taksu i cijenu vode, to je isto učinila i sa računima za odvoz smeća, ukazali su u ulcinjskom odboru Građanskog pokreta URA.

URA ističe da je „udaranje građana po džepu, na najgrublji mogući način, odraz totalne nesposobnosti i neznanja aktuelne vlasti“, ali i plod želje da se na „najlakši“ način obezbijede potrebni prihodi, kojima „bi se namirli partijski apetiti, oličeni u masovnim partijskim zapošljavanjima i zloupotrebama tenderskih procedura, pogotovo u predizbornom periodu“.

„Građanski pokret URA se, od samog početka, oštro protivio povećanju cijene komunalnih usluga, jer smatramo da to nije ispravan način uvećavanja opštinskih prihoda i stabilizacije katastrofalnog finansijskog stanja. Najbolji i najpravedniji način jeste da se poboljša naplata i da se ista vrši nad svim korisnicima, bez „privilegovanih“ pojedinaca, po pravilu bliskim vlastima. Posljednje aktivnosti JP „Komunalne djelatnosti“ su izraz javašluka, ali i nagomilane frustracije, jer će se veće fakture ispostaviti redovnim platišama, dok će oni koji su i ranije izbjegavali plaćanje - to činiti i u budućem periodu“, ukazali su u ulcinjskom odboru pokreta URA.

Oni ističu da nema nikakve logike da isti iznos treba da plaćaju oni koji izdaju 15 kreveta, kao i oni koji izdaju 50, 100 ili 150 kreveta, dok je „najgore od svega to što oni koji izdaju najviše kreveta i oni koji ne žive u Ulcinju, neće plaćati ništa“.

„Elementarna odgovornost prema gradu i građanima bi natjerala gospodu iz vlasti da se hitno pozabave ovim problemom, jer je - najlakše povećavati cijene usluga i udarati po redovnim platišama. Samo što to onda nije sistem, već legalna pljačka. Gotovo da ne postoji mjesto u svijetu u kome su računi za odvod smeća jednaki, ili čak veći, od računa za električnu energiju, šta dovoljno govori o skandaloznom postupanju gradskih vlasti. Međutim, sigurni smo da su ovakvoj nakaradnoj, neznavenoj i bahatoj upravi dani odbrojani, te da je njihova politička vladavina doživjela brodolom. Sada je potrebno predstavniti novi koncept za naš Ulcinj, kao i novi sistem uprave, ali prije svega poštenu i odgovornu vlast, koja voli svoj grad i koja neće reketirati sopstvene građane, već biti njihov pouzdan servis“, zaključili su u Građanskom pokretu URA.