Uslovi kotorskog SNP-a: Funkcioneri SDP-a prvo da podnesu ostavke

U stranci Srđana Milića izrazili su sumnju da je SDP iskrena u namjerama, iako su poziv SNP-u potpisala i trojica novih odbornika SDP dr Ivan Ilić, Bruna Lončarević i Branko Nedović
68 pregleda 19 komentar(a)
Kotor, Foto: Savo Prelević
Kotor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2016. 13:46h

Kotorski SNP pozvao je „predstavnike opozicionih izbornih lista“ Demokratske CGF, Demokrstakog Fronta i URA na pregovore o formiranju nove lokalne vlasti u tom gradu. Poziv za sastanak koji je zakazan za petak 4.novembar u 18 sati u prostorijama SNP u Kotoru, je uslovno, upućen i kotorskoj SDP.

“Naš poziv se odnosi i na SDP pod uslovom da, do dana održavanja sastanka, preduzmu i konkretne korake kojima će prekinuti koalicionu saradnju i vršenje vlasti u Kotoru sa DPS-om, i to podnošenjem ostavki na sledeće funkcije: Nikola Bukilica, na funkciju predsjednika Skupštine opštine Kotor; Branko Nedović, na funkciju potpredsjednika Opštine Kotor; Vasilije Kusovac, na funkciju izvršnog direktora Luke Kotor i Zoran Stanković, na funkciju sekretara Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj.”- stoji u pozivu koji je predsjendik OO SNP Kotora dr Branko Ivanović, uputio Demokratama, DF, URA I SDP.

Te četiri stranke zajedno sa SNP, imaju ukupno 17 odbornika u 33-članom lokalnom parlamentu, pa bi, ukoliko se dogpvopr postigne, opozicija definitivno srušila sa vlasti DPS koja Kotorom vlada već 12 godina, uz podršku LP, HGI i do sada i SDP.

Opozicija je inače, SNP-u početkom sedmice uputila poziv za formiranje nove vlasti bez DPS-a, LP i HGI. U stranci Srđana Milića međutim, izrazili su sumnju da je SDP iskrena u tim namjerama, iako su poziv SNP-u potpisala i trojica novih odbornika SDP dr Ivan Ilić, Bruna Lončarević i Branko Nedović. Kotorski SNP je izrazio rezervu prema pouzdanosti SDP kao opozicije, podsjećajući da je ta stranka i dalje u “tehničkoj vlasti” sa DPS i da odbornici SDP nisu prije nekoliko mjeseci glasali za smjenu gradonačelnika dr Aleksandra Stjepčeviča (DPS) koju je inicirala opozicija.

“Ukoliko do dana održavanja sastanka 4.novembra ne budu podnijete navedene ostavke funkcionera SDP i time konačno prekinuta koaliciona saradnja i vršenje vlasti u Kotoru SDP-a sa DPS-om, smatramo da u tom slučaju sastanak mora da zadrži svoj osnovni smisao – dogovor opozicionih izbornih lista. Naglašavamo da je to bila i naša ključna zamjerka vezano za sazivanje i održavanje prethodnih sastanaka jer su to u formalnom smislu zbog prisustva SDP-a bili sastanci vlasti i opozicije.”- stoji u jučerašnjem pozivu kotorske SNP kolegama iz opozicije.

Ta partija naglašava da je Kotor “u poslednjih 12 godina doživio svoje ekonomsko, privredno i kulturno posrnuće” i kolege iz opozicije poziva da na sastanak dođu sa već formulisanim predlozima aktivnosti nove lokalne vlasti za period od 100 dana, odnosno godinu od dana njenog konstituisanja.

“SNP Kotor smatra da je građanima Kotora najvažnije šta ćemo konkretno i na koji način uraditi čim preuzmemo vlast kako bi obezbjedili diskontinuitet ovakvog načina vladanja i riješili goruće probleme….Smatramo da ovaj sastanak može obezbjediti preduslove za brzo konstituisanje vlasti, ali i obezbjediti da ona odmah po konstitusanju počne efikasno da radi u interesu građana Kotora koji su takva očekivanja iskazali svojim glasanjem 16.oktobra.” stoji u pozivu koji je potpisao predsjednik OO SNP Kotor Branko Ivanović.

Bonus video: