Uslovno mišljenje DRI na pravilnost poslovanja DPS-a

U saopštenju te institucije navodi se da je DRI izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti za prošlu godinu
675 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na godišnji finansijski izvještaj Demokratske partije socijalista (DPS) za prošlu godinu, i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja.

DRI je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja DPS-a za prošlu godinu, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici.

U saopštenju te institucije navodi se da je DRI izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti za prošlu godinu.

„Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum, izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na Godišnji finansijski izvještaj za 2018. godinu i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja“, kaže se u saopštenju.

Finansijskom revizijom je, kako se navodi, utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj DPS-a u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, osim za navedeno u Izvještaju pod tačkom 5.2 – troškovi reklame i propagande i nabavke osnovnih sredstava.

„Revizijom pravilnosti poslovanja DPS-a utvrđeno je da subjekt revizije nije sve finansijske i druge radnje uskladio sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju“, kazali su iz DRI.

Neusklađenost se, kako je pojašnjeno, odnosi na nedoslednu primjenu Međunarodnog računovodstvenog standarda 18 i odredbe člana 3 i 4 Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u dijelu isknjižavanja imovine, kao i člana 19 Zakona o računovodstvu prilikom evidentiranja prihoda od zakupa.

Bonus video: