Ustav mu brani spajanje fotelja

Gazivoda i Sekulić navode da je Pejović prekršio Ustavnu zabranu da članovi Vlade istovremeno budu i ambasadori
104 pregleda 7 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2018. 20:12h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović nesporno krši Ustav Crne Gore time što se istovremeno nalazi i na mjestu ambasadora, navode advokati Siniša Gazivoda i Sergej Sekulović.

Oni su istakli da po Ustavu Crne Gore predsjednik vlade i njeni članovi ne mogu vršiti poslaničku ni drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost.

“Radi se o pravnoj abecedi i o tome ne može biti spora jer je, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ambasador javni funkcioner”, kazao je Gazivoda.

Zbog kršenja Ustava, Centar za građansko obrazovanje podnio je prošle nedjelje inicijativu premijeru Dušku Markoviću za pokretanje postupka razrešenja Pejovića. Premijer se do sada nije oglašavao o inicijativi te NVO, dok je Pejović poručio da nema status opunomoćenog i izvarednog ambasadora kao što se to radi u diplomatiji.

“Treba napomenuti da ambasadorska dužnost Pejovića proizilazi iz Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, koja je očigledno, kao opšti akt suprotna Ustavu Crne Gore”, napominje Gazivoda.

Vlada je, na predlog samog Pejovića, u martu izmijenila Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, prema kojoj neposredno vođenje pregovora u svim poglavljima obavlja “ministar evropskih poslova - glavni pregovarač u Misiji Crne Gore pri EU u statusu ambasadora”.

Tada je dio ministara na sjednici Vlade, a kasnije i civilni sektor, ukazao na odredbu o nespojivosti funkcija, dok se Pejović branio navodima da je Hrvatska uvela sistem da glavni pregovarač ima zvanje ambasadora. Međutim, glavni pregovarač Hrvatske nije bio ministar.

Komentarišući Pejovićeve navode advokat Sergej Sekulović poručuje da se u ovom slučaju radi o “paradoksu odgovornosti”.

“U krajnjem, ako bi dozvolili spajanje ove dvije funkcije, morali bi da u sistem uvedemo novi pojam nerezidentnog ministra”, kazao je on.

Bonus video: