Ustavni sud nenadležan da ocijenjuje ustavnost stavova BS

Program predviđa podjelu teritorije države na sandžaksijsku, nahijsku i, kako se navodi u inicijativi, “slične nazive iz prošlosti države”
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2011. 11:07h

Ustavni sud Crne Gore odbacio je inicijativu Foruma prosperiteta za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Programa o regionalizaciji Crne Gore, koji je na kongresu donijela Bošnjačka stranka (BS).

Program predviđa podjelu teritorije države na sandžaksijsku, nahijsku i, kako se navodi u inicijativi, “slične nazive iz prošlosti države”.

Podnosioci inicijative smatraju da, s obzirom na to da Ustav predviđa da je “teritorija Crne Gore jedinstvena i neotuđiva”, sud treba da procijeni zakonitost stava usvojenog na kongresu BS.

“Nakon razmatranja inicijative, sud je utvrdio da su ispunjeni uslovi da se odbaci, jer stav političke partije nije državni akt.

Ustavom je propisano da zakon mora biti saglasan sa najvišim pravnim aktom i potvrđenim međunarodnim ugovorima. Drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom.

Sud je nadležan da odlučuje o saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom, ali ne i stavova političkih partija, obrazložio je sudija izvjestilac Đole Sekulović.

Bonus video: