Ustavni sud ukinuo dio odredbe Zakonika na osnovu kojeg je hapšen Medojević

Ustavni sud je danas ukinuo dio odredbe koja propisuje da se svjedok zatvara ukoliko odbije da svjedoči i nakon što ga sud novčano kazni do 1.000 eura
11402 pregleda 12 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2019. 19:10h

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je dio odredbe Zakonika o krivičnom postupku prema kojem se svjedok može zatvoriti ukoliko odbije da svjedoči, zbog čega je ranije uhapšen poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Ustavni sud je danas ukinuo dio odredbe koja propisuje da se svjedok zatvara ukoliko odbije da svjedoči i nakon što ga sud novčano kazni do 1.000 eura.

"Ukidaju se odredbe člana 119. stav 2. Zakonika o krivičnom postupku (“Službeni list Crne Gore”, br. 57/09 i 49/10), u dijelu koji glasi: “a ako i poslije toga odbije da svjedoči, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Medojević je u decembru prošle godine uhapšen jer nije želio da svjedoči u predmetima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo povodom njegovih javnih izjava o korupciji u pravosuđu. Zbog istih razloga izdat je bio nalog i za hapšenje njegovog kolege iz DF-a, Milana Kneževića, ali se on tada zatvorio u Skupštini i izbjegao hapšenje.

Bonus video: