Usvojen Završni račun budžeta Glavnog grada

Skupština je usvojila i predlog odluke o preimenovanju Trga Republike u Trg nezavisnosti
69 pregleda 0 komentar(a)
Novacm euri, Foto: Internet
Novacm euri, Foto: Internet
Ažurirano: 16.05.2016. 18:32h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SD-DUA-LP-BS-HGI usvojili su danas Završni račun budžeta Glavnog grada, koji je ostvaren u iznosu od 49,7 miliona eura.

Protiv su glasali odbornici opozicije, dok je jedan odbornik bio uzdržan.

Odbornici DF-a nijesu prisustvovali sjednici.

Zdenka Popović(Demokrate) je kazala da je zadovoljna što se povećala naplata poreza ,čije je ostvarenje 7 odsto veće od plana i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čije je ostvarenje za 73 odsto veće od planiranog.

“Nije dobro što je drastično opala naplata za korišćenje dobara od opšteg interesa, čiji je procenat ostvarenja 46,16 odsto, kao i prihoda koje svojom djelatnošču ostvaruju službe i javne ustanove, čija je naplata sa planiranih 400.000, ostvarena u iznosu od 199.754 eura. Taj se prihod smanjuje iz godine u godinu…”, kazala je Popović.

Ona je ocijenila da je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je Glavni grad Fondu za obeštećenje za period od 2004.do 2014.godine uplatio 4,7, a ne 8,1 miliona, kako tvrde iz Glavnog grada.

Vladimir Vujović(Demokrate) je kazao da bi, da je realizovano na desetine planiranih kapitalnih projekata, imali dinamičan razvoj Podgorice i veću zaposlenost.

“Ovdje treba samo vizija, sve ostale pretpostavke ovaj grad ima”, kazao je Vujović.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je odgovorio da u gradskoj upravi imaju viziju, koja je sadržana u njihovom aktuelnom porgramu.

“Život je složeniji od papira…Radimo intenzivno…neka prođe i koji mjesec više, ali neka bude po zakonu I po pravilima”, kazao je Stijepović.

Predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić je kazao da mu je neobjašnjivo da grad ima pet miliona u depozitu, a ima katastrofalne autobuse I čeka donaciju iz Kine za izgradnju biciklističkih staza.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je kazao da je poražavajuća činjenica da jednu trećinu završnog računa za 2015.godinu čini kapitalni budžet, dok su dvije trećine usmjerene na tekuće izdatke.

“Samo javne službe i ustanove čiji je osnivač Glavni grad su zaposlile novo 661 lice od 2013.godine, uprkos planu Ministarstva unutrašnjih poslova, planu Vlade, kojim je konstatovan višak zaposlenih u Glavnom gradu”, kazao je Rakčević.

Šef kluba Demokrata Vladimir Čađenović je ocijenio da su kapitalni projekti na dnu ljestvice onoga što se radilo u 2015-oj godini.

“Stvarnost je da u Podgorici nemamo krupne investicije , osim ako ne računamo ovaj oblakoder koji se gradi pored hotela “Podogrica” I izbog kojeg je Glavni grad vješto izbjegao da oduzme građevinsku dozvolu. Nadamo se da če u sudskom sporu ta dozvola biti oduzeta…”, kazao je on.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je istakao da će Glavni grad uskoro nadležnim državnim institucijama poslati inicijativu za izmjenu Zakona o javnim nabavkama, “u dijelu koji pravi problem za realizaciju kapitalnih projekata”.

Skupština je usvojila i predlog odluke o preimenovanju Trga Republike u Trg nezavisnosti.

Odbornici su prije početka sjednice minutom ćutanja odali počast preminulom dječaku Ognjenu Rakočeviću, na predlog zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića.

Sjednica će biti nastavljena sjutra.

Prva sjednica novoj zgradi Skupštine nije protekla ni bez tehničkih problema

Predsjednik kluba odbornika Demos-a Goran Radonjić i predsjednik kluba Demokrata zatražili su od Suhiha da se novinarima, koji su pratili sjednicu iz druge prostorije putem video I audio snimka sa dva monitora, omogući da zasjedanje prate iz sale gdje se održava sjednica.

“Nama je u interesu da budu sa nama…Ovo je opstrukcija…Kakav je to strah, nećete fizički kontakt? Da vas neko ne istuče”, kazao je Radonjić.

Radonjić je tražio da se se o tome glasa, ali je predsjednik Skupštine Đorđe Suhih odgovorio da smatra da to nije tačka o kojoj treba Skupština da se izjašnjava i da ne misli da to treba da stavi na dnevni red.

Suhih je, nakon konsultacija sa predstavnicima medija, kazao da će pokušati da omoguće da ubuduće dvoje zainteresovanih novinara sjednicu prate direktno iz sale gdje se održava zasijedanje.

Prva sjednica u novoj zgradi Skupštine danas nije protekla ni bez tehničkih problema. U press sali iz koje su predstavnici medija pratili zasijedanje, u početku na dostupnim kompjuterima nije bio instaliran ni program za kucanje tekstova, a nije bilo ni interneta.

Iako nije bilo na vrijeme rečeno da fotoreporteri ne mogu fotografisati nakon početka sjednice, fotoreporter u “Vijesti” je zabranjeno da fotografiše nakon što je počela sjednica.

Branka Bešović (Demos) je ocijenila da snimanje odbornika predstavlja video nadzor, te da su iz grada dužni da zatraže saglasnost od Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Bonus video: