Usvojena Rezolucija: Poništene odluke Podgoričke skupštine

564 pregleda 83 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2018. 23:35h

Crnogorski parlament usvojio je večeras Rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Rezoluciju je podržalo 46 poslanika vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije (SDP) kao i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, dok je 15 glasalo protiv.

Kako je protekla rasprava u Skupštini Crne Gore pogledajte ovdje.

Predlog Rezolucije prethodno je podržala i Vlada Crne Gore, čiji su predstavnici prisustvovali sjednici parlamenta, ali nijesu učestvovali u raspravi.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali su o Predlogu Rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim, koju je predložila parlamentarna većina.

U predlogu rezolucije koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine.

Ističe se i da "Podgorička skupština", održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost "Podgoričke skupštine", odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka.

Ocjenjuje se da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je Predlog rezolucije

Bonus video: