Uticaj politike na pravosuđe i dalje veliki: Više partijskih kadrova nego profesionalaca

U civilnom sektoru tvrde da je lista kandidata za Sudski savjet i najvišu sudsku instancu pokazala da partije ne odustaju od uticaja na pravosuđe
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 20:44h

Spisak kandidata za sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta, među kojima ima partijskih funkcionera, pokazao je da političke stranke ne odustaju od uticaja na pravosuđe i pored izmjena ustavnih promjena koje je tražila Evropska unija, smatra pravni savjetnik Mreže za afiormaciju nevladinog sektopra (MANS) Veselin Radulović.

On je upozorio da je među kandidatima za sudije i članove sudskog savjeta više partijskih kadrova od dokazanih profesionalaca, navodeći da ne očekuje da će novi izbori u pravosuđu dovesti do reforme i depolitizacije.

Radulović je podsjetio da je Brisel tražio ustavne reforme kako bi smanjio uticaj političkih partija na pravosuđe, i da su se Vlada i parlament na to obavezali izmjenama Ustava.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse smatra da bi izbore u pravosudnim organima partije mogle iskoristiti za trgovinu sa stranačkim kadrovima

“Letimičan pogled na listu prijavljenih kandidata pokazuje da se radi o kadrovima koji su ne tako davno bili u partijskim organima i sprovodili stranačke odluke, a njihov izbor nam ne daje pravo da se nadamo profesionalizaciji sudova”, kazao je Radulović.

Na javni poziv parlamenta i predsjednika države, za članove sudskog savjeta i Ustavnog suda prijavljivale su se bivše sudije, univerzitetski profesori, advokati, ali i zapošljeni u ministarstvima i državnim institucijama koji su partijski aktivni. Na spisku je i nekoliko partijskih funkcionera.

Tako se za sudiju Ustavnog suda prijavio Žarko Šturanović, generalni sekretar Vlade Crne Gore i član Glavnog odbora DPS-a, kao i sekretarka Državne izborne komisije i Skupštine glavnog grada Slavka Maraš, koja je i član Odbora DPS-a Glavnog grada. Na listi kandidata za članove Sudskog savjeta je odbornik i funkcioner ulcinjskog DPS-a Nail Redža.

Na konkurse se javio i advokat Đorđije Ulićević, koji je član Državne izborne komisije, ali i funkcioner SNP-a, kao i njegov kolega advokat Nikola Bulatović koji je u Statutarnoj komisiji SNP-a.

Na spisku i funkcioneri DPS: Maraš (FOTO: Boris Pejović)

Među kandidatima za članovog sudskog savjeta je i Hakija Lješanin, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju u DIK, dok se za mjesto u Ustavnom sudu prijavio Vaselj Siništaj, odbornik Građanske inicijative u Tuzima i bivši poslanik u crnogorskom parlamentu.

Za sudiju Ustavnog suda je konkurisala i zamjenica specijanog tužioca Mira Samardžić koja se u karijeri ne može pohvaliti da se uspješno borila protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Među kandidatima za Ustavni sud, između ostalih, su i direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković, bivši direktor Regulatorne agencije za energetiku Dragoljub Drašković, kao i bivši savjetnik u MUP i Ministarstvu pravde Hamdija Šarkinović.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse smatra da bi izbore u pravosudnim organima partije mogle iskoristiti za trgovinu sa stranačkim kadrovima.

On je istakao da partije moraju da pokažu ozbiljnost u reformi pravosuđa, jer bi posljedice pogrešnih odluka mogle biti dalekosežne.

“Postoji bojazan da ovakvo rješenje ne bude samo još jedna osnova za trgovine među partijama, kao što se desilo prilikom prethodnog biranja sudija Ustavnog suda i članova Državne revizorske institucije. Tada su partije međustranačim trgovinama “podijelile” mjesta, pa smo u tim institucijama dobili predstavnike stranaka, a ne ljude koji svojim stručnim i moralnim kvalitetima dobijaju potrebnu većinu za izbor. Ukoliko se to desi, pravi ugledni pravnici neće biti izabrani, čime bi smo se narugali priči oko reforme pravosuđa i njene depolitizacije”, ocjenio je Vujičić.

Normalno da se nije javilo mnogo stručnjaka

Radulović smatra da su pravnici koji su dokazani u struci uglavnom izbjegavali prijavu na konkurs zbog atmosfere u kojoj o izboru odlučuju partije.

On kaže da je očekivao da se na oglase jave provjereni stranački kadrovi.

“Profesionacli ne žele da budu paravan, i ne znam zašto bi neko doveo u pitanje svoj kredibilitet kada zna da će prolaz imati samo partijski službenici koji su se dokazali i ranije. Zašto bi neko ulazio u takvu vrstu utakmice i bio šminka”, kazao je Radulović.

On smatra da bi uticaj nezavisnih sudija bio ograničen čak i kada bi bili izabrani zbog potrebe vladajuće koalicije da preko provjerenih kadrova kontroliše pravosuđe.

“Među kandidatima sigurno ima uglednih i ozbiljnih pravnika. Takođe, znamo da se mnogi, koji su bili zainteresovani i svojim dosadašnjim radom dali primjer kolegama, neće prijaviti jer postoji realna opasnost od partijske trgovine, pa neće da budu žrtva demokratske nezrelosti partija”, kazao je Vujičić.

Galerija

Bonus video: