Utvrđen Predlog strategije nacionalne bezbjednosti

„Strategija je definisala nove interese bezbjednost od kojih su kategorisane tri - vitalni, strategijski i važni. Takođe rizici i prijetnje koje su moguće, neke realnije neke manje realne, prepoznate su sve“, rekao je Bošković
173 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.07.2018. 08:54h

Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog strategije nacionalne bezbjednosti, najviši državni dokument iz te oblasti.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi zbog kojih se krenulo u potpuno definisanje nove strategije državne bezbjednosti višestruki.

„Deset je godina od kada je donijeta poslednja strategija nacionalne bezbjednosti, izmijenjen je bezbjednosni okvir u kome Crna Gora danas živi i članstvo Crne Gore u NATO zahtijevalo je novo definisanje bezbjednosti, od pojedinačne do kolektivne“, kazao je Bošković na konferenciji za novinare.

On je objasnio da Strategije nacionalne bezbjednosti definiše novi sistem bezbjednosti.

„Strategija je definisala nove interese bezbjednost od kojih su kategorisane tri - vitalni, strategijski i važni. Takođe rizici i prijetnje koje su moguće, neke realnije neke manje realne, prepoznate su sve“, rekao je Bošković.

On je kazao da su strategijom definisani i nosioci, odnosno organi koji treba da na najbolji način obezbijede potpunu bezbjednost državi i građanima.

Bošković je rekao da je glavni razlog izmijenjene bezbjednosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i Evropi.

On je naveo da 2008. kada je pisana poslednja strategija, nije bilo ni migranstke krize ni sukoba u Ukrajini.

„Nije bilo svega što se dešavalo zadnjih deset godina, pokušaj terorizma u Crnoj Gori, različiti interesi na Balkanu koji su se sukobili“, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, to je zahtijevalo potpuno drugačiji odgovor države koja je punopravna članica NATO-a.

Bošković je kazao da punopravnim članstvom u NATO Crna Gora nema potrebu da razvija svoj sistem bezjednosti kada su oružane snage u pitanju, kako je to činila od obnove nezavinost do 5. juna 2017.

„S obzirom da sistem kolektivne bezbjednosti i mogućnost aktiviranja člana pet, omogućava Crnoj Gori da svoje priortete i resurse koristi na drigi način“, kazao je Bošković.

On je rekao da umjesto razvijanja skupih sistema za odbranu, može ih koristi od svojih 28 partnera drugih članica NATO-a.

„Sada se možemo fokusirati na one sisteme o kojima se dogovorimo sa NATO. To su prije svega pješadijske jedinice, zatim ono po čemu je Vojska Crne Gore poznata, za šta ima tradiciju i znanje“, naveo je Bošković.

Bošković je kazao da se nada se da će se Predlog strategije nacionalne bezbjednosti naći u parlamentu tokom prvog ili jesenjeg zasjedanja u oktobru.

Bonus video: