Utvrđena lista kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta

Na konkurs su se prijavili i bivši predsjednik Apelacionog suda, Vukoman Golubović, Spomenka Golubović i Nail Redža
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2013. 13:28h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Odbor je, prema proceduri, zadužen da Skupštini predloži po četiri kandidata za dva savjeta. Za članove Sudskog savjeta potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Za članove Tužilačkog savjeta, prijavili su se penzionisane sudije Ustavnog suda Radovan Krivokapić i Veselin Racković, Tatjana Marković advokat Novak Laković, profesor Slavko Lukić i predstavnik Socijaldemokratske partije u Državnoj izbornoj komisiji, Hakija Lješnjanin.

Lukić, Lješnjanin i Laković kandidovali su se i za članove Sudskog savjeta. Osim njih na konkurs za taj Savjet prijavili su se pomoćnica ministra rada , Vesna Simović-Zvicer, advokati Stanko Marić, Velija Murić, Nikola Bulatović, Đorđije Ulićević, Loro Markić, Kasim Dizdarević, dekan na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, Mladen Vukčević.

Na konkurs su se prijavili i bivši predsjednik Apelacionog suda, Vukoman Golubović, Spomenka Golubović i Nail Redža.

Članovi Odbora će na posebnoj sjednici utvrditi da li prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove, dok se nijesu dogovorili o svim procedurama načina izbora članova dva Savjeta.

Dogovoreno je da na sajtu Skupštine bude objavljena lista svih kandidata, a nakon odluke Odbora i imena kanidata koje ispunjavaju uslove.

Članovi Odbora su usaglasili i da se ukoliko nakon dva kruga glasanja ne budu izabrani svi kandidati, ponovi javni poziv za onoliko članova koliko eventualno bude nedostajalo.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder, kazao je da je nedoumica i koja procedura da se odredi zbog činjenice da su tri kandidata prijavljena za članstvo u Sudskom i u Tužilačkom savjetu.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta kazao je da će biti težak posao za Odbor da odabere članove dva Savjeta.

On je predložio da u prvom krugu glasanja članovi Odbora zaokružuju do četiri kandidata, a da se nakon toga vidi koji od kandidata ima najviše glasova.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da treba razmisliti o modelu odlučivanja sa Administrativnog odbora.

Vuletić je pojasnio da to znači ko od kandidata ima potrebnu većinu u prvom automatski je izabran.

Ševkija Murić iz DPS-a je kazao da je najbolje da se prilikom glasanja članovi Odbora izjašnjavaju tajno.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore kazala je da glasanje treba da bude javno.

“Građani treba da znaju ko je za koga glasao. Ovo su ključni moment za primjenu ustavnih rješenja i taj proces mora da bude javan”, navela je Jasavić.

Bonus video: