Uvodi se Orden Crnogorske nezavisnosti

Prema novom zakonu, novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako izradi iii stavi u promet značku ili drugi predmet sličan odlikovanju. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 300 eura
61 pregleda 24 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Shutterstock
Crna Gora, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2016. 11:17h

U Crnoj Gori se uvode Orden Crnogorske nezavisnosti i Vojna medalja, na osnovu izmjena Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima, koje su danas usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Za usvajanje Zakona glasao je 41 poslanik, a nije bilo protiv i uzdržanih.

Orden Crnogorske nezavisnosti, kako je obrazloženo, uvodi se zbog obilježavanja jubileja deset godina crnogorske nezavisnosti, na inicijativu predsjednika Crne Gore.

Ovaj orden ima jedan stepen i dodjeljivaće se za poseban doprinos i afirmaciju crnogorske nezavisnosti.

"U hijerarhiji značaj odlkivanja - Orden crnogorske nezavisnosti biće na trećem mjestu-nakon Ordena Crne Gore i Ordena crnogorske velike zvijezde", kaže se u obrazloženju.

Novo odlikovanje — Vojna medalja dodjeljivaće se za doprinos u izvršavanju misija i zadataka Vojske Crne Gore.

Prema novom zakonu, novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako izradi iii stavi u promet značku ili drugi predmet sličan odlikovanju. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 300 eura.

Kako je predviđeno, novčana kazna za fizičko lice biće od 30 do 1.000 eura, a za preduzetnike od 150 do 1.500 eura.

Novčanom kaznom od 150 do 600 eura kazniće se prekršaj fizičko lice ako nosi odlikovanje kojim nije odlikovan ili javno nosi značku iii drugi predmet sličan odlikovanju.

Bonus video: