Bečić: Nemamo Deripasku, Šinavatru, ali imamo znanje, volju i čiste ruke...

Prema tvrdnji organizatora, protestu je prisustvovalo oko 2.000 građana
16047 pregleda 85 komentar(a)
Protestna šetnja ulicama Herceg Novog, Foto: Demokratska Crna Gora
Protestna šetnja ulicama Herceg Novog, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.03.2019. 13:10h

U Herceg Novom se danas održao sedmi protest “Gotov je! Ne boj se”, čijim održavanjem je nastavljena realizacija Plana vaninstitucionalnog djelovanja Demokratske Crne Gore, Demosa i Crnogorske, a koji za cilj ima osnaživanje građanskog protesta koji će se večeras održati u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, nakon Zete, Budve, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja i Pljevalja demokratski građanski bunt došao je i u grad pod Orjenom.

"Bunt će biti izražen u odnosu na činjenicu da je u Herceg Novom, uoči posljednjih lokalnih izbora, na djelu uhvaćen Novak Leković, službenik policije, koji je protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića, da bi, zatim, od strane DPS-a bio nagrađen pozicijom šefa Komunalne policije u opštini Tivat", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Tok protesta:

13:37 Završetkom protestne šetnje završen je i protest. Prema tvrdnji organizatora, protestu je prisustvovalo oko 2.000 građana.

Organizatori su kazali i da su se po završetku protesta, svi okupljeni uputili za Podgoricu gdje će se od 18 časova pridružiti građanskom protestu ,"Odupri se 97000".

13:14 Kolona građana, na čelu sa liderima, nezavisnim intelektualcima krenula je u protestnu šetnju.

Oni će šetati Trgom Herceg Stjepana, Trgom Nikole Đurkovića, Njegoševom ulicom, ulicom Save Kovačevića, Stepeništem 28. oktobra ulicom Ćukovića, Šetalištem Pet Danica i platom kod Kralja Tvrtka.

13:01 Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore, kazao je da je ga DPS podsjeća na stari, raštimovani voz kojem je vrijeme isteklo i kome nema spasa.

"DPS je u velikom padu. Sa njima neće niko. Albanske partije ih šalju u opoziciju, unutra se svađaju i dijele. Neka promjene u Sloveniji budu primjer Crnoj Gori, a nakon tih promjena, kako sam rekao predsjedniku Šarecu, dobićemo novu reformsku vlast, zaustaviti rječnu, šumarsku, putarsku i sve mafije koje haraju Crnom Gorom, razbiti kriminal i korupciju, zatvoriti poglavlja 23, 24 i 27 i uvesti Crnu Goru u EU, jer to naš san, naša obaveza i naša budućnost", poručio je Bečić.

Kako je Bečić saopštio, juče su imali odličnu posjetu Sloveniji i čast da gotovo dva sata razgovaraju sa predsjednikom LMŠ vladajuće partije i predsjednikom Vlade Slovenije, Marjanom Šarecom.

"Gospodin Šarec je mlad političar, čovjek koji je prije pola godine izabran za premijera Slovenije. Čovjek koji pokazuje da su novi, mladi, ljudi čistih biografija garant mira, stabilnosti i napretka. Zanimljivo je da je nakon posljednjih izbora, lista gospodina Janše osvojila najviše glasova, ali sa njima gotovo niko nije htio da formira vlast. Lista gospodina Šareca je bila druga po snazi, ali je bila kohezioni faktor koji je okupio druge, formirao Vladu i promijenio vlast", rekao je Bečić.

Bečić je još jednom pozvao da se čuvaju opozicione vlasti, kao jedina ostrva slobode i dodao da je krajnje nerazumno u ovom trenutku, kada se opozicija homogenizovala, kada su građani zajedno, rušiti opozicionog predsjednika Opštine i praviti pakt sa DPS-om.

“Sa nama hoće na državnom nivou da ruše DPS, a u Kotoru sa DPS-om hoće da ruše opoziciju. Rušenje Jokića znači rušenje vlasti, prekrajanje izborne volje, korak dalje od slobodnih izbora i izdaju opozicionih birača. Pri tom, hoće oni koji su 18 godina bili u vlasti, a koje zbog toga nikada nijesmo učinili nepoželjnim, oni kojima smo pružili ruku u Herceg Novom i Budvi iako nam nisu matematički trebali, što neki od njih kao npr. gospodin Šimrak znaju da cijene, oni, kojima smo držali vlast u Kolašinu bez ijedne funkcije, hoće oni ni manje, ni više, nego da kadruju u drugim partijama i da oni određuju ko je loš, a ko dobar. Zaista nečuveno”, istakao je Bečić.

U vezi aktuelne političke situacije u Kotoru, Bečić je pitao zašto 2012., 2013., 2014. i 2015. godine kada su sa njima mogli da sruše Đukanovića nijesu podnijeli predlog za izglasavanje nepovjerenja njegovoj Vladi, a tvrdili su da sprovodi poharu Crne Gore?

"Zato što nijesu smjeli da ruše oca mafije, kako su neki govorili, a hoće da ruše mlade i nekompromitovane ljude. Toliko o principima, dosljednosti i opozicionom interesu", rekao je Bečić.

“Pokazali ste kako se i pored ucjena, pritisaka, napada, kupovine DPS pobjeđuje tako ubjedljivo da se ni danas, nakon dvije godine, ne mogu oglasiti, a kamoli oporaviti. I dalje su u klasičnom političkom nokdaunu i teško da će se iz njega ikada probuditi”, naglasio je Bečić.

Bečić je istakao da se opozicija dogovorila, da se građanska Crna Gora ujedinila i da je ustala poštena Crna Gora.

"Stali su zajedno i Aleksandar i Armin, i Ana i Amra, i Srbin i Bošnjak, i Crnogorac i Hrvat, i vjernici i ateisti, i studenti i penzioneri, i radnici i intelektualci, jer mi nemamo hotele, banke, vjetrenjače, hidrocentrale, jahte, vile, Deripasku, Šinavatru, ali imamo znanje, volju i čiste ruke koje nam ne mogu uzeti i uz pomoć kojih ćemo ih zajedno sa stotinama hiljada građana Crne Gore pobijediti. Više nas je. Ne boj se. Odupri se. Bori se. Gotov je. Vidimo se večeras u ulici Slobode", zaključio je Bečić.

12:58 Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović u opasnosti.

"Milo Đukanović je u opasnosti. Samo manipulanti iz vlasti razdvajaju građansko i političko", poručio je Lekić.

On se prisjetio Njegoševih stihova posvećenih Herceg Novom i kazao da je Njegoš za današnju vlast nepodobna ličnost.

"I Njegoševa ideja jeste građenje Crne Gore kao poštene kuće. To je bio ideal Crne Gore u prošlosti, to treba da bude i u budćnosti". Crna Gora nije rasistička, nego korumpirana država. Milo nije rasista, on ima Šinavatru, ima mafiju sa Bliskog Istoka, ima ovu iz Italije, dakle, on nema predrasuda", rekao je Lekić i dodao da se korupcija liječi, između ostalog i ovakvim protestima.

Lekić je zaključio da ovo neće biti zaustavljeno i da svi idu u Ulicu Slobode, a vlast pozvao da se odazove zahtjevima građana.

12:54 Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske, poručio je da neće stati i neće biti te prepreke koja bi mogla da ih spriječi da nastave političku borbu za podsticanje građanske integracije i razvoja naše države.

"Nema te podmetačine i nema te klevete koja će bilo koga od nas spriječiti da se u Crnoj Gori borimo i izborimo za pravdu, dostojanstvo, slobodu svakog crnogorskog građanina i za jednakost i ravnopravnost svih nas", kazao je Pavićević.

Kako je Pavićević rekao, okupljaju sed svake subote u različitim crnogorskim gradovima, zato što se na snimku koji simbolizuje aferu 'Koverta' jasno vidi da "oni kupuju glasove, da kupuju mandate, da su oni glavni akteri u brojnim aferama i da takvim djelovanjem predstavljaju najveću opasnost za ovu državu i za budućnost svih građana Crne Gore".

"Takvom načinu i takvim akterima nužno je da se stane na put. Želimo savremenu, građansku državu. Vladavinu prava. Ljudsko dostojanstvo. Poštovanje tradicije. Nezavisno, kompetentno i nepristrasno pravosuđe. Očuvanje prostora i javnih resursa. Efikasnu administraciju i javnu upravu. Sve to želimo i sve to ćemo i da ostvarimo", zaključio je Pavićević.

12:48 Danijela Pavićević, sestra ubijenog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića i poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) kazala je da su Novljani zajedno sa Duškom Jovanovićem pobjeđivali DPS i poručila "i opet ćemo, sigurno"!

"Preko 100.000 građana nalazi se u stanju socijalne potrebe, postali smo zemlja siromašnih građana. Kao takvi predmet smo istraživanja iz Evrope. I sva su saglasna u jednom: najlakše je manipulisati onima koji su na ivici egzistencije, a to je bila strategija partije na vlasti. Građani Crne Gore sanjaju kako živjeti dostojanstveno od svog rada, a san ovih na vlasti je kako ostati slobodan sa svim milionima uzetim iz ove lijepe zemlje. Slobodu će oni sanjati ubrzo, to je sigurno. Međutim, njihovi snovi biće kompleksniji. Sanjaće i kovertu koja je ušla u sve pore društva. Koverta je i model i sredstvo pomoću koje grade svoje međuljudske odnose, ali i kap koja je prelila čašu, čak i kod njih i izvela desetine hiljada na ulice i sada nema stajanja. Do slobode!", poručila je Pavićević.

12:43 Selektor omladinske vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Slobodan Mačić, kazao je da Herceg Novi godinama slovi za bastion slobode.

"Novljani su svoj talenat za slobodu pretvorili u pozitivan rezultat. Davno su Novljani izvojevali pobjedu nad kriminalnim klanovima. Međutim, nadam se da je svima jasno, u Novom, Kotoru, Budvi, Beranama, Plužinama i u Tuzima, da DPS-u moraju dati još koji gol. Novljani, moramo pomoći cijeloj Crnoj Gori da ispliva na površinu", rekao je Mačić.

Mačić je istakao da je DPS-u voda davno prešla preko glava i pozvao na oslobađanje Crne Gore.

"Slobodni i nepotkupljivi Novljani, cijela Crna Gora nas čeka u Ulici Slobode da i nju oslobodimo. A gdje su Kotorani i Novljani bili složni, tu su i jače vojske padale. Zato, idemo svi zajedno. Naša sloga i snaga im je potrebna. Iz slobodnog Herceg Novog i slobodnog Kotora idemo u Ulicu Slobode da oslobodimo cijelu Crnu Goru”, poručio je Mačić.

12:37 Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je naveo da su se Novljani danas okupili da bi dali podršku građanskim protestima kako bi i ostali građani Crne Gore živjeli slobodno, dostojanstveno, bez straha, ucjena, pritisaka, tenzija i u blagodetima slobode, kako se već živi u Herceg Novom.

Dodao je da kako na ovom, tako ni na skupu koji će biti održan u Podgorici nema kriminalaca i pozvao je nadležne da umjesto najavljenog snimanja onih koji protestuju, snimaju organizovane kriminalne grupe kojih je u Crnoj Gori iz dana u dan sve više.

12:06 Građani se okupljaju na Trgu Herceg Stjepana.

Bonus video: