UŽIVO Zatvorena biračka mjesta u Beranama: U Ulcinju glasanje još traje na dva BM

Pratite izborni dan u Beranama i Ulcinju na portalu Vijesti
405 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2018. 19:39h

20:22 U Ulcinju je do 20 časova glasalo 62,74 odsto birača, a glasanje još uvijek traje na dva biračka mjesta (BM), saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Iz CEMI-ja je saopšteno da četiri biračka mjesta nijesu otvorena na vrijeme, od kojih je biračko mjesto broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

20:06 U Bernama su u 20 časova zatvoran sva biračka mjesta.

19:35 Građanski pokret URA uputio je zvanični poziv Opštinskoj izbornoj komisiji Berane da izađe na teren i to na biračko mjesto broj 11 u mjestu Hareme na kojem je primijećen predsjednik Opštine Petnjica i funkcioner DPS-a Samir Agović. Opširnije OVDJE

19:18 Na lokalnim izborima u Ulcinju do 19 sati glasalo je 59,9 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

19:05 U Beranama je do 18 časova glasalo 65 odsto upisanih birača.

18:52 CEMI piše da su na biračkom mjestu broj 10 Donji Štoj u Ulcinju - "tri osobe sa invaliditetom glasale van biraškog mjesta (u kolima)"

18:30 Ulcinjski odbor Socijaldemokratske partije navodi da je na biračkom mjestu broj 10 u Štoju četiri puta iznošen izborni materijal, kako bi ljudi glasali van biračkog mjesta.

18:28 Demokrate su prijavile da Radomir Bubanja, član odbora ispred DPS-a na jednom biralištu u Beranama, vodi evidenciju izašlih glasača u automobilu nadomak birališta. Više OVDJE.

18:14 Posmatrači CEMI-ja, njih 66,7 odsto, ocijenjuje da su biračka mjesta na lokalnim izborima u Ulcinju nedovoljno pristupačna za osobe sa invaliditetom.

18:08 Šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Bojan Božović, kazao je da su, na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju, kod glasanja putem pisma, evidentirane nepravilnosti, jer je, kako je rekao, bilo manje povjerenika nego što je predviđeno zakonom.

On je istakao da je na pojednim biračkim mjestima, kod glasanja putem pisma, došlo do kršenja zakonske procedure.

“Naime, broj povjerenika nije bio onaj koji je predviđen zakonom, a riječ je o broju četiri, već je broj bio niži, bilo tri, bilo dva povjerenika. Nadamo se da će ta nepravilnost biti ispravljena i da s neće ponavljati”, rekao je Božović.

Evidentno je, kako je rekao, da na pojedinim biračkim mjestima članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone.

“Zbog toga, još jednom apelujemo i nadamo se da će se ta praksa prekinuti, kako ne bi dolazilo do kršenje izbornih radnji”, naveo je Božović.

17:42 Ulcinjska policija vrši pretres prostora u objektima "Holegro" i "Te Drini", koje su iz GP URA ranije prijavili kao lokacije na kojima DPS kupuje glasove mještana. Pretres je naložio Osnovni sud u Ulcinju.

17:34 Iz GP URA su dostavili video-snimak u kojem se može na albanskom jeziku čuti kako Redžep Tagani, drugi čovjek liste DPS-a u Ulcinju, vrijeđa lidera pokreta URA Dritana Abazovića.

Iz pokreta URA su ranije kazali da su u Taganijevoj kući našli štab DPS-a u kojem se vrše sumnjive radnje na dan izbora u toj opštini.

Takođe, navode da se na licu mjesta u Ulcinju nalazi i ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Hans Ginter Matern.

17:31 U Ulcinju je do 17 časova glasalo 50,2 odsto birača, podaci su CEMI-ja.

17:28 U Beranama je do 16 časova izašlo oko 54 odsto birača.

17:22 Iz GP URA je saopšteno da su pronašli još jedan štab DPS-a u Beranama. Opširnije OVDJE.

17:18 Iz GP URA kazali su da su u Ulcinju otkrili još jedan štab DPS-a, koji se nalazi u kući drugog čovjeka liste DPS-a u Ulcinju, Redžepa Taganija.

Kako su rekli, Tagani je nasrnuo na njih čim su pokušali da dokumentuju nepravilnosti, oštro vrijeđajući pripadnike GP URA. Više OVDJE.

16:56 U Ulcinju je do 15 časova glasalo 35 odsto birača, piše MINA.

16:51 Iz Uprave policije saopšteno je da je nosilac liste DPS "Berane pobjeđuje" Bogdan Fatić beranskoj policiji prijavio da ga je nepoznata osoba pozvala sa nepoznatog broja, tražeći novac "za preduzimanje neke aktivnosti," Opširnije OVDJE.

16:50 U Ulcinju na biračkom mjestu 35 OŠ "Štoj" - "član biračkog odbora, kao i pojedini članovi porodica birača ulaze iza paravana tokom glasanja"

16:45 Na biračkom mjestu 24 u OŠ Gornje Mide u Ulcinju "neko je zvao na telefon člana biračkog odbora i pitao da li je osoba (imenom i prezimenom) glasala. I on je postavio pitanje javno. Na šta su oni odgovorili da nije glasala", piše CEMI.

16:31 CEMI piše da na biračkom mjestu 29 Centar za kulturu u Ulcinju pojedini članovi biračkog odbora listaju spisak iz razloga gledanja ko je pristupio a ko nije glasanju i nakon toga ispred biračkog mjesta koriste telefon.

16:20 Iz Građanskog pokreta URA kazali su da su locirali i treći štab DPS-a u Ulcinju u kome se vrši evidencija o izlasku glasača na birališta u toj opštini. Više o tome OVDJE.

Takođe, reagovali su i na optužbe DPS-a da su u Ulcinj doveli ljude iz drugih gradova da uznemiravaju ljude upadajući u njihove privatne posjede.

16:03 CEMI piše da se na biračkom mjestu 35 u Ulcinju predstavnik Force žali da povjerenik koji učestvuje u proceduri glasanja putem pisma uopšte nije za to ovlašćen.

CEMI dodaje da se biračkom mjestu 17 i biračkom mjestu 24 koriste po tri povjerenika za birače koji žele da glasaju putem pisma a zakonska obaveza je da moraju biti 4 člana

16:00 Iz koalicije SDP i Demosa u Beranama kazali su da DPS zloupotrebljava maloljetnike da usmjeravaju glasače ka štabu te partije koji je na svega 150 metara od birališta. Više o tome čitajte OVDJE.

15:36 Demokratska Crna Gora saopštila je da je u mjestu Buče, ispred štaba DPS-a, "primjećen Vuka Golubović bivši gradonačelnik Berana, koji je bio izuzetno neprijatan, vidno nervozan i uznemiren." Opširnije OVDJE.

15:35 Iz Force su ukazali da se na izborni dan u Ulcinju pojavilo više kamiona iz drugih opština natovarenih stubovima i građevinskim materijalom, što, kako sumnjaju iz te partije, ukazuje na moguću kupovinu birača. Opširnije OVDJE.

15:21 U Beranama je do 14 časova glasalo oko 50 odsto birača.

15:15 Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) apelovao je na članove biračkih odbora u Ulcinju da nose akreditacije na biračkim mjestima i ne koriste mobilne telefone, kao i da tokom izbornog procesa budu u istom sastavu cijelo vrijeme.

Šef posmatračke misije CeMI-ja, Bojan Božović, rekao je da se tim posmatrača te organizacije nalazi na svim biračkim mjestima i da prate sve eventualne nepravilnosti o čemu ih redovno izvještavaju.

On je podsjetio da je do 13 sati 17,1 odsto birača obavilo građansku dužnost, a da će sledeći presjek biti saopšten nakon 17 sati.

„Važno je istaći da smo primjetili na velikom broju biračkih mjesta da članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone, što je zakonski zabranjeno. Isto tako, skrenuli bismo pažnju na to da članovi biračkih odbora vode računa o tome da se pravi razlika u legitimacijama između članova biračkih odbora i članova posmatračkih misija, jer posmatračke misije su obavezi da nose akreditacije, da se redovno identifikuju prilikom ulaska na biračko mjesto kako se ne bi pravile zabune i kako bi se jasno pravile razlike između članova biračkih odbora i posmatračkih misija“, istakao je Božović u izjavi za PR Centar.

On je podsjetio da je jedna od zakonskoh obaveza da članovi biračkih odbora budu u istom sastavu cijelo vrijeme, i da ih, kako je pojasnio, samo mogu mijenjati zamjenici.

„Na to skrećemo pažnju kako ne bi dolazilo do kršenja izborne procedure“, zaključio je Božović.

15:10 U Ulcinju je do 13 časova glasalo 29,1 odsto birača, podaci su CEMI-ja.

15:10 Iz ulcinjskog odbora DPS-a optužili su lidera pokreta URA Dritana Abazovića da je doveo, kako su kazali, "jurišnike" iz drugih gradaova, da zastrašuju građane i podižu tenziju tokom izbornog dana u Ulcinju. Opširnije čitajte OVDJE.

14:55 Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da su razmontirali još jedan nedozvoljeni štab Demokratske partije socijalista (DPS), u kojem je vršena kupovina glasova i kako su istakli sada već uobičajeno praćenje izlaznosti putem paralelnih spiskova. Više o tome čitajte OVDJE.

14:40 Građanski pokreta URA je saopštio da su kod prostorija bivšeg Građevinskog preduzeća u Beranama, sada u vlasništvu Bakule Barjaktarevića, primijetili sumnjive aktivnosti DPS aktivista.

14:38 Iz Force je saopšteno da su pristalice Demokratske partije i Gzima Hajdinage prefarbale bilbord na kojem se vidio srušeni hotel "Galeb" u Ulcinju. Više o tome čitajte OVDJE.

13:30 Građanski pokreta URA je saopštio da su locirali dva štaba Demokratske partije socijalista (DPS) u Ulcinju, u kojima se, kako sumnjaju, kupuju lične karte i vrše pritisci na slobodnu volju građana.

"Štabovi se nalaze u ugostiteljskim objektima “Te Drini” i “Holegro”, a u njima se okuplja veliki broj aktivista DPS-a i drugih bezbjednosno interesantnih osoba", kazali su iz ove partije .

Više o tome čitajte na linku OVDJE.

13:10 Izborni štab DPS-a nalazi se na 50 metara od biračkog mjesta 12 u Budimlji u Beranama, saopštile su Demokrate.

13:07 Na biračkim mjestima u više beranskih sela nestala je struja i prešlo se samo na vizuelnu identifikaciju birača, rečeno je "Vijestima" iz koalicije SDP-Demos.

Iz te koalicije su kazali da su u pitanju sela Lubnice, Bastahe, Praćevac, Lužac i Dolac.

12:54 Građanski pokret URA je saopštio da se u Beranama na biračkom mjestu broj 52 u Donjim lugama osnovano sumnja da se nalazi izborni štab Demokratske partije socijalista (DPS).

"Kako javljaju aktivisti Građanskog pokreta URA oni su na tom mjestu primijetili automobile bez registarskih oznaka kojih kako kažu ima i u ostalim djelovima grada", kazali su iz URA.

12:40 U Beranama je do 12 sati glasalo 39 odsto birača.

Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Berane nisu prijavljene nepravilnosti na biračkim mjestima.

12:14 Automobil bez tablica je snimljen i kod štaba DPS-a u Beranama.

Demokrate još jednom ponavljaju da niko iz MUP-a još nije reagovao.

12:00 Berane su preplavila vozila bez registarskih tablica, saopštile su Demokrate.

"Nezakonita radnja, strogo prekršajno djelo - vožnja vozila bez registarskih oznaka, koja se po zakonu moraju isključiti iz saobraćaja, a identitet lica koje ih vozi i čiji su vlasnici odmah utvrditi, učestala je pojava u izbornom danu u Beranama.Nema sumnje da su ova vozila samo sredstvo pomoću kojih se sprovode nelegalne aktivnosti, čiji je nosilac DPS.Ponavljamo, policija još ništa ne čini da sankcioniše ovu protivzakonitu aktivnost i prekršajno djelo", kazale su Demokrate.

11:30 Na lokalnim izborima u Ulcinju do 11 sati glasalo je 13,3 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Kazali su i da četiri biračka mjesta u tom gradu nisu otvorena na vrijeme, od kojih je biračko mjesto broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

11:29 Nosilac liste Demokrata na izborima u Beranama, Goran Folić, iskoristio je svoje biračko pravo jutros u 10h, na biračkom mjestu broj 43 - Stari grad I, u prostorijama Polimskog muzeja.

11:23 Demokrate prijavile još jedan navodni punkt u kojem DPS navodno kupuje glasove.

U mjestu Buče na 50 metara od biračkog mjestam u kući Radovana Golubovića, rođaka bivšeg gradonačelnika Berana Vuke Golubovića, parkirana su vozila bez registarskih tablica i odvijaju se nelegalne aktivnosti, tvrde Demokrate.

Više o tome pročitajte na linku OVDJE.

10:55 Prvi glasač na biračkom mjestu broj 31 "Javno komunalno preduzeće" u Ulcinju, čekao je više od sat i po da to biračko mjesto bude otvoreno, saopšteno je iz PR Centra.

U saopštenju se dodaje da je biračko mjesto broj 31. otvoreno u devet sati i jedan minut, nakon dva sata kašnjenja.

Predsjednik biračkog odbora, Ljubo Lukić, kazao je PR Centru da je, u trenutku snimanja, u "velikoj gužvi" i da će o razlozima kašnjenja govoriti kasnije.

Prema podacima posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), biračko mjesto broj 31 nije moglo da bude otvoreno, jer članovi biračkog odbora nisu imali ključeve.

Građanin, koji je prvi glasao na biračkom mjestu broj 31 kazao je da je ispred vrata čekao sat i po.

"Ne znam tačan razlog, zbog kojeg je kasnilo otvaranje biračkog mjesta. Ja sam bio prvi birač, glasao sam i to je to", rekao je glasač.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača, na biračkom mjestu Hollegro broj 2 nisu bili ispunjeni tehnički uslovi za realizaciju izbornog procesa, jer prostorija nije dovoljno osvjetljena.

Članovi biračkog odbora, na mjestu broj 2, nisu željeli da daju izjavu za PR Centar, a PR centru bilo dozvoljeno ni snimanje tog biračkog mjesta.

10:50 Demokratska Crna Gora je saopštila, da su otkrili punkt na kome DPS kupuje glasove u Beranama. Opširnije o tome čitajte ovdje.

10:32 U Beranama je do 10 sati glasalo 14,5 odsto birača.

“Sve protiče kako treba i nije bilo neregularnosti”, rekao je Obradović "Vijestima.

10:30 Građanski pokret URA je saopštio da njihovi posmatrači javljaju da je u Beranama na glasačkom mjestu broj 2 – Mjesna zajednica Lim uočena prva izborna neregularnost.

"Naime, glasač je mobilnim telefonom fotografisao glasački listić, a na inisistiranje posmatrača pokreta URA on je poništen", navodi se u saopštenju URA.

9:47 Nosilac liste Građanskog pokreta URA u Beranama, dr Dragan Labudović glasao je jutros na biračkom mjestu broj 10, u mjestu Donje Luge.

On je izjavio da vjeruje da će izborni dan u tom gradu proći u miru i demokratskoj atmosferi i da će građani Berana znati da pravilno vrednuju i procijene koja politika zaslužuje da upravlja gradom naredne četiri godine.

9:30 Na lokalnim izborima u Ulcinju do devet sati glasalo je 2,8 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz CeMI-a.

9:20 Biračko mjesto broj 31 Javno komunalno preduzeće u Ulcinju je otvoreno u devet sati i šest minuta, saopšteno iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

9:05 Biračko mjesto broj 31 Javno komunalno preduzeće u Ulcinju još uvijek nije otvoreno, saopšteno iz CeMI.

8:20 Biračko mjesto broj 6 Javno komunalno preduzeće u Ulcinju nije otvoreno zbog nedostatka biračkih listića, zabilježio je CeMI.

8:10 Biračko mjesto u Ulcinju broj 31 Javno komunalno preduzeće uvijek nije otvoreno. Čekaju ključeve od prostorija. Dio građana je morao da se vrati, nije imalo uslova da glasa, zabilježili su u CeMI-u.

8:00 Sva Biračka mjesta u Beranama su otvorena na vrijeme. Za sada nema zabilježenih nepravilnosti

8:00 Biračko mjesto broj 2 „Holegro“ otvoreno je sa zakašnjenjem od 15 minuta. Prije otvaranja Biračkog mjesta bili su prisutni glasači, zabilježio je CeMI koji prati izbore u Ulcinju. Na Biračkom mjestu prije otvaranja bio je prisutan samo predsjednik i jedan član biračkog mjesta. Na biračkom mjestu se koriste mobilni telefoni.. Pečaćenje kutije radio poosmatrač Force, kako on kaže pridruženi član biračkog odbora. Biračko mjesto radi u lošim uslovima – u diskotecu, slabo osvjetljenje.

7:10 Najbrojnije biračko mjestu u Ulcinju, Centar za kulturu broj 29, otvoreno je na vrijeme, a prvi birač, koji je glasao u sedam sati i dva minuta, poručio je da očekuje da će izborni dan proteći bez neregularnosti, saopšteno je iz PR Centra.

Prvi birač na izbornom mjestu Centar za kulturu broj 29, Gojko Nikolić, kazao je da je osjetio građansku dužnost da prvi dođe i otvori glasačku kutiju.

"Sve sam provjerio po protokolu, kako to ide i zapečatio kutiju. Potpisao sam kontrolni list i to je bilo sve", kazao je Nikolić.

On je rekao da očekuje da će sve proći u najboljem redu, kako "znamo mi Ulcinjani".

"Nadam se da će sve proći u najboljem redu, mirno, fino, kako znamo mi Ulcinjani da budemo mirni, pitomi, dobronamjerni. Nadam se da će pobijediti najbolji", kazao je Nikolić.

Predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu Cenar za kulturu broj 29, Fuad Lamoja, kazao je da očekuje da će izborni dan proteći bez problema.

"Prvi glasač je glasao u sedam sati i dva minuta. Na ovom biračkom mjestu, na spisku su upisana 973 glasača", naveo je Lamoja.

Biračka mjesta za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju otvorena su u sedam sati a građani će moći da glasaju do 20 časova.

Više od 43.500 Beranaca i Ulcinjana sa pravom glasa biraće danas novu vlast u svom gradu.

Na izborima u Beranama učestvovaće po tri koalicije, partije i grupe građana.

Koaliciju “Zdravo Berane” čine Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF), Srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora, a u koaliciji “Berane pobjeđuje” su Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokerate (SD) i Bošnjačka stranka (BS). Treću koaliciju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos.

Samostalno će nastupiti Demokratska Crna Gora, URA i Stranka pravde i pomirenja, a na izborima učestvuju i nezavisne liste građana “Riječ - Vladimir Bato Đurišić”, “Glas naroda za Berane” i “Zorka Brakočević - Napredno Berane”.

Na izborima u Ulcinju učestovaće deset lista, od kojih su dvije koalicije - “Za zdravi Ulcinj” SNP-a i DF-a i “Probudi se Ulcinju“, koju čine Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Na izborima učestvuju i SD, DUA, BS, Demokrate, Forca, SDP, URA i DPS.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, biračko pravo u Beranama ima 23.681, a u Ulcinju 19.869 građana.

Galerija

Bonus video: