Varhelji: Metodologija pregovaranja za Crnu Goru i Srbiju da ostane nepromijenjena

"Postoji puni konsezus među članicama EU, da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan prioritet, iako postoje različita gledišta na koji način se to proširenje treba sprovoditi", kazao je Varhelji
1830 pregleda 0 komentar(a)
Varhelji, Foto: Betaphoto
Varhelji, Foto: Betaphoto

Novi evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da smatra da ne bi bilo mudro mijenjati pravila igre u toku igre i da će se on snažno zalagati da metodologija pregovaranja za Crnu Goru i Srbiju, ostane nepromijenjena.

On je to kazao odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Rakočevića koji je u razgovoru sa Verheljijem upitao da li će metodologija pregovaranja sa Evropskom unijom, za Crnu Goru i Srbiju, koje uveliko pregovaraju sa Evropskom komisijom, ostati nepromijenjena.

Kako je saopšteno iz DPS, Rakočević je tokom boravka u Briselu, sa delegacijom Skupštine Crne Gore, razgovarao sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, predsjednicima Odbora za vanjske poslove zemalja članica Evropske unije, kao i sa novim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem.

"Postoji puni konsezus među članicama EU, da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan prioritet, iako postoje različita gledišta na koji način se to proširenje treba sprovoditi", kazao je Varhelji.

Rakočević je na zajedničkom sastanku kazao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa i da je Crna Gora istrajna u namjeri da postane punopravna članica Evropske unije.

"Ukoliko Evropa propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriće se prostor za treće države, koje ne dijele naše evropske vrijednosti, a imaju svoju legitimnu namjeru da izvrše snažan uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, što Crna Gora naročito dobro zna, imajući iskustvo iz 2016. godine", kazao je Rakočević.

Bonus video: