Vaselj Siništaj nosilac liste albanskih stranaka

"Samostalnim nastupima ništa ne bismo postigli zbog nepravednog izbornog zakona, i zato očekujemo da nam se pridruže i ostale uticajne stranke"
6 komentar(a)
albanske stranke, Mehmed Bardhi, Foto: Boris Pejović
albanske stranke, Mehmed Bardhi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2012. 07:29h

Vaselj Siništaj biće nosilac koalicione liste albanskih stranaka na parlamentarnim izborima, saznaju “Vijesti”.

Siništaj će prvi na listi biti kao predstavnik Albanske alternative, u koju se vratio četiri godine nakon svađe i razlaza sa stranačkim kolegama.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” uključenih u pregovore o nastupu albanskih stranaka na izborima, osim Albanske alternative koaliciju će činiti i Demokratska partija Fatmira Đeke, uz mogućnost da im se pridruži i Demokratski savez koji vodi Mehmet Bardhi.

“Stvaranjem jezgra albanske koalicije i dogovorom o nosiocu liste napravili smo najvažniji korak ka ulasku u parlament. Samostalnim nastupima ništa ne bismo postigli zbog nepravednog izbornog zakona, i zato očekujemo da nam se pridruže i ostale uticajne stranke”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” uključenih u pregovore.

Stvaranjem jezgra albanske koalicije i dogovorom o nosiocu liste napravili smo najvažniji korak ka ulasku u parlament

Za sada je jedino izvjesno da u koaliciji neće biti Demokratske unije Albanaca (DUA) čiji funkcioneri, osim kroz medijske izjave, do sada nijesu bili uključeni u pregovore o zajedničkom nastupu.

Ukoliko žele da uđu u parlament, tvrdi sagovornik “Vijesti”, albanski političari će morati da ostave po strani ranije nesporazume.

“Siništaj je shvatio koliko je važan trenutak, prihvatio je jedan od glavnih uslova za formiranje koalicije i vratio se u stranku u kojoj je stekao svoj politički ugled. Ne bi bilo korektno da od ostalih albanskih stranaka tražimo udruživanje, ako nekadašnje stranačke kolege prije toga ne nađu zajednički jezik. Sada kada je Siništaj ponovo u Alternativi možemo da pregovoramo sa ostalima”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Siništaj je shvatio koliko je važan trenutak, prihvatio je jedan od glavnih uslova za formiranje koalicije i vratio se u stranku u kojoj je stekao svoj politički ugled

Nakon toga Đerđ Camaj postavljen je za vršioca dužnosti stranke, dok je Siništaj na izborima 2009. godine ušao u parlament kao predstavnik albanske koalicije “Perspektiva”. Siništaj juče nije odgovrao na telefonske pozive “Vijesti”.

Bonus video: