Vasiljević optužio pravosudni lobi za muljanje oko eksplozije na Viru

Još se ne zna šta je uzrok požara koji doveo do eksplozije 80 tona mina i granata u skladištima firme “Booster"
336 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 20:00h

Poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević optužio je “sudsko-tužilački i advokatski lobi” da pokušava da ukrade više od sedam miliona eura od države u slučaju eksplozije u Viru kod Nikšića.

Anketni odboru juče je raspravljao o zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću za skidanje imuniteta Vasiljeviću zbog krivičnog djela falsifikovanje u produženom trajanju. Navodno, Vasiljević nije imao rješenja o imenovanju za sudskog vještaka građevinske struke.

Eksplozija u Viru, tokom koje je djelimično ili potpuno uništeno oko 1.500 objekata, dogodila se prije sedam godina

"Postupak koji je pokrenut protiv mene je prevashodno iniciran od strane interesnog kriminalnog sudsko-tužilačkog i advokatskog lobija. Ima veze sa novcem koji namjeravaju da ukradu od države, a moj politički angažman je od sekundarnog uticaja“, kaže se u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

On je podsjetio da se eksplozija u Viru dogodila u julu 2006. da su građani pokrenuli preko 270 parnica za nadoknadu raznih vidova štete, a da su tužene stranke u parnicama država Crna Gora, firma „Booster“ d.o.o. Nikšić i Opština Nikšić, koja je kasnije oslobođena odgovornosti.

"U tim sudskim postupcima, koji traju od 2007, angažovano je više vještaka. Na poziv Osnovnog suda i ja sam se uključio 2009. godine. Sud koji me je pozvao imao je na uvid u rješenje Višeg suda o mom imenovanju za vještaka od decembra 2004. U toku rada utvrdio sam da je u prethodnim postupcima vještačenja napravljeno više propusta (slučajnih ili namjernih), da su iznošene neistinite konstatacije, da je netačno utvrđivana visina materijalne vrijednosti oštećenja na građevinskim objektima i netačno procjenjivana vrijednost objekata", tvrdi Vasiljević.

Izmišljanje i preuveličavanje štete

On je naveo da su u velikom broju „stručnih nalaza“ cijene višestruko uvećane, a postoje i slučajevi netačno utvrđenog činjeničnog stanja i izmišljanja štete, što je uvijek konstatovao i ispravljao.

"“Zatražio sam i izvještaj od Seizmološkog zavoda i dobio ga 17. 11. 2009. čime sam u postupak procjene uveo realne podatke i službene informacije. Niko od ranije angažovanih vještaka prije toga nije tražio službeni izvještaj zavoda i sa stručnim podacima se manipulisalo i kalkulisalo od jula 2006. do novembra 2009. Čak i nakon objavljivanja zvaničnog izvještaja Seizmološkog zavoda na sajtu Zavoda on je ignorisan od strane „vještaka", iznio je Vasiljević.

On navodi da ako je u 270 predmeta iznos obeštećenja „precijenjen“ u prosjeku za 20.000 eura usljed neznanja, zle namjere ili organizovanog kriminala, onda se dobija cifra od 5,4 miliona eura za koji je oštećena država.

“Kada se tome dodaju sudski troškovi za preko 1.500 ročišta, izlazaka na lice mjesta i slično, troškovi se uvećavaju na preko sedam miliona eura. To je cifra koju je stvorila organizovana grupa sastavljena od pojedinaca iz Tužilaštva, Višeg suda i Sudskog savjeta. Naravno, u sprezi sa nekim advokatima i korumpiranim vještacima, o čemu postoje dokazi”, ustvrdio je Vasiljević.

Kako je krenula kampanja

On je pojasnio i kako je krenula kampanja protiv njega.

Obnova, koja je lokalnu upravu koštala oko 8 miliona eura, trajala je dvije godine

On tvrdi da je sedam mjeseci nakon konkurisanja za reizbor protiv njega smišljeno pokrenut krivični postupak za krivično djelo falsifikovanje, uprkos činjenici da ga je kao vještaka, sa starim, i kako je kasnije utvrđeno nevažećim rješenjem o imenovanju, pozivao i angažovao Osnovni sud.

Predmet u fioci

"Odgovorna lica znaju ko je izvršio urgenciju da se zaustavi moje imenovanje i da se nastavi sa krivičnim gonjenjem"

“Vijesti” su imale uvid i u mišljenja Osnovnog suda u Nikšiću koji je Vasiljevića preporučio za vještaka 2010. i 2012. godine.

“Tokom svog rada u Osnovnom sudu u Nikšiću, kao sudski vještak građevinske struke, sve poslove oko vještačenja obavljao je stručno, profesionalno i blagovremeno, pa ga iz tih razloga preporučujemo da bude ponovo imenovan za stalnog sudskog vještaka”, stoji u mišljenjima koje je oba puta potpisao predsjednik suda Rade Perišić. U međuvremenu, on je prvostepenom presudom 21. jula 2012. oslobođen krivice (za falsifikovanje), ali je Viši sud 10. decembra poništio oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje sa sugestijom da bude osuđen.

“Namjera je da se presudom diskredituje moj rad i onemogući odbrana mojih nalaza u narednom periodu. Nakon toga bi se za tačne i korektne proglasili naručeni 'nalazi i mišljenja' po kojima je Crna Gora oštećena za preko 7 miliona eura. Odgovorna lica znaju ko je izvršio urgenciju da se zaustavi moje imenovanje i da se nastavi sa krivičnim gonjenjem, čak i nakon obrazloženja koje je dao predsjednik osnovnog suda”, kazao je Vasiljević.

Eksplozija u Viru, tokom koje je djelimično ili potpuno uništeno oko 1.500 objekata, dogodila se prije sedam godina. Obnova, koja je lokalnu upravu koštala oko 8 miliona eura, trajala je dvije godine. Još se ne zna šta je uzrok požara koji doveo do eksplozije 80 tona mina i granata u skladištima firme “Booster”, vlasnika Saše Božovića. Do sada za to niko nije odgovarao.

Imam dokaze, sve je na CD-u

“Indikativno je da tužilac nije prisustvovao, odnosno izašao na lice mjesta, ni na pet od 1.500 ročišta, a zastupao je državu u tim slučajevima"

On “Vijestima” nije želio da saopšti imena, govoreći da je je još rano.

“Indikativno je da tužilac nije prisustvovao, odnosno izašao na lice mjesta, ni na pet od 1.500 ročišta, a zastupao je državu u tim slučajevima, do prije godinu dana kada je formiran Zaštitnik imovinskih prava države. Ni on, ni njegovi zamjenici. U novembru 2009. oni su objavili da je šteta 100 miliona eura, što je apsurdno, jer sa tim parama možete napraviti Nikšić od temelja”, kazao je Vasiljević.

On je najavio da će tražiti podršku kolega iz opozicije i iz vlasti da se formira Anketni odbor koji će ispitati rad tužilaštva, pojedinih sudija, vještaka i advokata u ovim postupcima, kao i određene porodične, rodbinske i druge veze.

Galerija

Bonus video: