Janjušević: Vašington poručio Vladi da ne simulira dijalog

Vlast će shvatiti poruku, jer su to za njih jedini autoriteti, pa me ne bi začudilo da se već u narednih sedam dana opet inicira sastanak sa Mitropolijom, kaže Dragiša Janjušević
13075 pregleda 22 komentar(a)
Dijalog je pokušao minimizirati i predsjednik države: Janjušević, Foto: PR Centar/Milan Vujović
Dijalog je pokušao minimizirati i predsjednik države: Janjušević, Foto: PR Centar/Milan Vujović
Ažurirano: 02.03.2020. 10:39h

Poruka američkog državnog sekretara Majka Pompea znači da crnogorska Vlada sa crkvom mora da vodi istinski, pravi dijalog, a ne njegovu simulaciju u iščekivanju da se problem o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti riješi sam od sebe, ocijenio je analitičar Dragiša Janjušević.

On je istakao da će vlast shvatiti poruku iz Vašingtona, jer su to za njih jedini autoriteti.

“Oni nemaju autoriteta unutar Crne Gore ni kroz ove masovne građanske proteste, za njih nije ozbiljan autoritet ni kada im izađe četvrtina Crne Gore na ulice. Oni drugih autoriteta nemaju, niti su to institucije niti su to građani, niti razne organizacije - NVO, političke partije, opozicija... Ne bi me začudilo da se već u narednih sedam dana opet inicira sastanak sa crkvom, zahvaljujući instrukcijama koje je dao Pompeo”, kazao je Janjušević za “Vijesti”.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske u subotu je saopšteno da je Pompeo poručio Vladi da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu i njegovoj primjeni.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa SPC o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Poruka Pompea je poruka Vladi da mora voditi istinski dijalog, a ne jedan pseudo marketing, jedno jeftino taktiziranje u iščekivanju da se problem riješi sam od sebe, odnosno da litije izgube na masovnosti usljed nekih propagandističkih materijala režimskih medija"

Premijer Duško Marković razgovarao je o spornom zakonu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem 14. februara. Dogovoreno je da se razgovori nastave na ekspertskom nivou. Amfilohije je u subotu novinarima rekao da iz Vlade još nema poziva na razgovor...

Janjušević navodi da vlast očekuje da se ovaj problem prepusti zaboravu, kao što se desilo sa demonstracijama prošle godine, aferom “Koverta” i slično.

“Tako bi vlast gledala da izađe iz neke nezahvalne pozicije u kojoj se našla, jedne bezizlazne situacije sa više aspekata, jer je i u političkom i ekonomskom i svakom drugom problemu. Pogotovo sada joj stvar komplikuje pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odnosno odnosa sa crkvom i imamo situaciju koju spoljne značajne geopolitičke adrese, kao što je Vašington, gledaju na taj način, i sa jednom ozbiljnom instrukcijom, ozbiljnim uputstvom da se mora voditi istinski dijalog”.

Janjušević dodaje da se do sada moglo vidjeti da je čitav proces dijaloga pokušao minimizirati i predsjednik države izjavama i sa jednim osvrtom gledajući to kao međunarodne, regionalne i geopolitičke zavjere koje su usmjeren prema Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je za Rojters kazao da Rusija i Srbija koriste SPC za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU.

Bonus video: