Većina opozicije čeka Demokrate da prelome

"Sukobi u opoziciji u vrijeme kada treba reformisati izborne zakone stvaraju sliku da je DPS kooperativan igrač, kaže Sekulović
5889 pregleda 21 komentar(a)
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.08.2019. 18:33h

Sastanak većine opozicionih zvaničnika na kome bi se razgovaralo o zajedničkom nastupu u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva, a koji je inicirao SDP, planiran je za početak naredne sedmice, ali će vjerovatno biti pomjeren kako bi mogli prisustvovati svi pozvani, saznaju “Vijesti”.

Liderka SDP-a Draginja Vuksanović Stanković nije pozvala čelnike DF-a, dok se Demokrate još nisu izjasnile da li će se odazvati, pravdajući se odsustvom lidera Alekse Bečića.

Ta partija bi konačnu odluku trebalo da utvrdi početkom sedmice na partijskim organima. Prema saznanjima “Vijesti”, Demokrate bi na tom sastanku, ukoliko odluče da dođu, mogao predstavljati doskorašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović.

Iz Demokratske Crne Gore danas je saopšteno da Vuksanović Stanković može da zakaže sastanak opozicije u vezi sa budućim radom Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva u bilo kom trenutku, a da će se njihovi članovi Odbora (Šaranović i Koprivica) prilagoditi terminu, ukoliko odluče da prisustvuju istom.

Potvrdno su na inicijativu SDP-a odgovorili predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, te nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

I dalje je upitno učešće predstavnika Posebnog kluba poslanika. Šef tog kluba, Aleksandar Damjanović i juče je kazao da smatraju prethodno treba riješiti, kako je naveo, krađu jednog mjesta u Odboru od strane Demokrata u saradnji sa DPS-om.

“To je uslov za razgovore, jer ne može se sjesti za sto sa onim koji sa DPS-om otimaju od kolega iz opozicije i uzimaju ono što im ne pripada”, rekao je Damjanović.

DF nije pozvan na sastanak, kako je objašnjeno iz SDP-a, jer nisu izrazili spremnost za rad u odboru. Nezvanično, SDP je dao šansu Demokratama da nemaju alibi da odbiju poziv Vuksanović Stanković.

Analitičar i pravnik Sergej Sekulović rekao je juče daopozicija međusobnim sukobima u vrijeme kada se izborni zakoni moraju reformisati radi u korist svoje štete.

Od momenta kada je Demokratska Crna Gora pristala da se uključi u rad skupštinskog odbora koji treba da reformiše izborne zakone, sukobi u opoziciji ne jenjavaju, naročito na na relaciji Demokrate - Demokratski front (DF), uz sporadične svađe između drugih opozicionih partija, poslaničkih klubova sa Demokratama.

Prethodno je, nakon što je Demokratska partija socijalista (DPS) preuzela vlast u Kotoru, došlo do sukoba između Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokrata, dok svađe u vladajućoj koaliciji u Budvi ne prestaju skoro od početka mandata te vlasti.

Sekulović je ocijenio da najveća odgovornost u ovom momentu pada na najjače partije u opoziciji.

“DPS-u se otvara široki manevarski prostor kako na unutrašnjoj tako i na međunarodnoj sceni, jer se postavlja kao kooperativan igrač koji je spreman na kompromis samo nema sa kim da ga napravi”, kaže Sekulović.

On dodaje da opozicija treba da se konsoliduje i nađe najmanji zajednički imenitelj, odnosno jasnu početnu platformu, kako bi proces vratila u ravnotežu.

Komentarišući inicijativu predsjednice SDP-a na dogovor u vezi s definisanjem zajedničke platforme za razgovore sa predstavnicima vlasti, Sekulović kaže da je to racionalan potez.

“Na koji način će se postaviti svi akteri u ovom trenutku nije poznato. U svakom slučaju, mislim da bi bilo korisno da se sastanak održi i da bude prvi korak u pravcu elementarno-koordinisanog djelovanja u Odboru”, kazao je sagovornik koji je bio dio administracije vlade izbornog povjerenja za prethodne parlamentarne izbore.

Bonus video: