Veliki planovi, jer stižu izbori

Slavko Vukčević(SNP) je ocijenio da uvećanjem stavki za puteve i rasvjetu, žele Zetu predstaviti kao veliko gradilište
140 pregleda 2 komentar(a)
Slavko Vukčević, Foto: Luka Zeković
Slavko Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2017. 18:25h

Odbornici opozicije u Skupštini Gradske opštine Golubovci ocijenili su da je Finansijski plan GO za 2018. godinu sličan prethodnima, ali i da liči na plan izbornih aktivnosti. GO Golubovci će u narednoj godini raspolagati sa 2.725.000 eura, što je za 2,6 odsto manje nego u 2017. godini.

Odbornik SNP-a Slavko Vukčević je, ističući da odluka liči na plan izbornih aktivnosti, naglasio da planirani iznosi od 1. 070 000 eura za putnu lokalnu infrastrukturu i 90.000 eura za rasvjetu, uveliko premašuju opredjeljivane iznose za ove stavke iz prethodnih godina.

“Time žele prikazati Zetu u narednoj izbornoj godini kao veliko gradilište. Ako se ta planirana sredstva ne potroše do izbora, biće to samo obećana sredstva koja se uobičajeno ne prenose u narednu godinu ili u istu zbog novog modela finansiranja nakon izbora”, istakao je Vukčević.

On je ocijenio da je plan sličan prethodnima u pogledu sopstvenih prihoda, koji su izraženi kao mala novčana sredstva i transferi, operativni i kapitalni. Transferi se, kao je kazao, realizuju iz budžeta Glavnog grada bez stavke prenesenih sredstava iz prošlih godina, iako se godinama kapitalni budžet ne realizuje u potpunosti:

“To potvrđuje da GO ne raspolaže budžetom već Glavni grad".

On je kazao da je novina Plana što za model prelaska GO u opštinu u okviru Glavnog grada nije predstavljen izvor finansiranja i sopstveni prihodi, već je samo povećan operativni dio budžeta za povećanja broja zaposlenih, organizovanja raznih službi u pripremi za Opštinu Golubovci i povećanja broja odbornika za naredne izbore.

Vukčević je istakao da je za izgradnju dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju predviđeno 200.000 eura, iako je to trebalo da finansira nadležno ministarstvo u prošloj godini.

“U prošlogodišnjem planu GO Golubovci bilo je opredijeljeno 50.000 evra za opremanje Dnevnog centra. Kako centar nije građen, sredstva nisu potrošena a nisu ni prikazana kao prenesena za ovu godinu”, kazao je Vukčević.

Ono što je potrebno u Zeti, a nije planirano ovom odlukom, su, kako je ocijenio Vukčević, sredstva za rješavanje saobraćaja u mirovanju u centru Golubovaca, izgradnja centralnog trga, pijace, pješačkih staza...

Predsjednik kluba odbornika DF, Miroslav Brajović, je istakao da se cifre iz Plana godinama ponavljaju, ali da se ne vide rezultati:

“Mislim da ni samo rukovostvo GO ne vidi ni sam novac iz finansijskih planova za koji svake godine objeručke glasaju”.

On je istakao da je Planom za 2015. godinu za izgradnju saobraćajnice Velji Put-Golubovci bilo planirano 350.000 eura, što nije realizovano i više se ne spominje kao kapitalna investicija GO, niti gdje je novac preusmjeren.

Brajović je kazao da je za prethodne četiri godine za pješačku stazu Kurilo-Bijelo Polje bilo namijenjeno 290.000 eura, ali da staza jos nije ni započeta, niti je u Planu za 2018. godinu.

On je istakao da je za 2016. godinu bilo planirano 450. 000 eura za izgradnju saobraćajnice Golubovci - Mataguži, koja u toj godini nije započeta. Pohvalivši konačan početak radova na toj dionici, Brajović je istakao da je za 2017. godinu za tu namjenu predviđeno 500.000 eura.

“Odgovorno građanima Zete tvrdim da će se radovi na toj dionici nastaviti u 2018. zbog nastupajućih izbora, jer je i za 2018. godinu za ovaj dio saobraćajnice izdvojeno još 400.000 eura”, istakao je Brajović.

On je kazao da građanima ostavlja da procijene da li je vlast uradila dovoljno, s obzirom da je za četiri godine mandata imala na raspolaganju 10,2 miliona eura.

Bonus video: