Veljoviću tri nova sektora i pomoćnika, SAJ postaje PTJ

Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji policije predviđena tri nova sektora - sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, sektor specijalne policije i sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma
13581 pregleda 16 komentar(a)
Specijalno policijsko odjeljenje biće pod kontrolom Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala: Ministar Mevludin Nuhodžić i Veljović, Foto: Filip Roganović
Specijalno policijsko odjeljenje biće pod kontrolom Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala: Ministar Mevludin Nuhodžić i Veljović, Foto: Filip Roganović

Direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović imaće ubuduće sedam pomoćnika koji će rukovoditi policijskim sektorima, predviđeno je Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematiziaciji UP-a, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade.

UP je do sada imala četiri pomoćnika direktora, a više izvora “Vijesti” tvrdi da je jedno od novih mjesta pomoćnika, odnosno šefa sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, namijenjeno bivšem agentu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoranu Lazoviću, dok se spekuliše da bi neku od funkcija mogao dobiti i njegov nekadašnji kolega iz ANB-a Duško Golubović. Novom organizacijom i sistematizacijom UP će dobiti tri nova sektora - sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sektor specijalne policije i sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, koji je donedavno funkcionisao kao Uprava za sprečavanje pranja novca. Taj sektor će se sastojati od Odsjeka za analitiku i sumnjive transakcije i Odsjeka za međunarodnu razmjenu obavještajnih podataka i informacija. Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije će, prema novoj organizaciji, kontrolisati i Specijalno policijsko odjeljenje. Zakonom o specijalnom tužilaštvu propisano je da su rukovodilac i pripadnici tog odjeljenja odgovorni glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

U okviru Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije funkcionisaće grupa za istrage krivičnih djela organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, grupa za istrage krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca, odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela. U tom sektoru biće i grupa za suzbijanje teških krivičnih djela ekonomskog kriminala i sprovođnje finansijskih istraga, grupa za suzbijanje teških krivičnih djela opšteg kriminala - krvnih delikata i PEH-a izvršenih od strane kriminalnih grupa, grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, odsjek za borbu protiv krijumčarenja droga, odsjek za zaštitu svjedoka, odsjek za posebnu operativnu podršku.

Ovim pravilnikom predviđena je i promjena imena Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Ta jedinica će se ubuduće zvati Protivteroristička jedinica, odnosno PTJ, funkcionisaće u Sektoru specijalne policije uz Posebnu jedinicu policije (PJP) i Jedinicu za podršku i logistiku.

Iz UP-a su ranije “Vijestima” kazali da su planirane “novine radi efikasnijeg izvršavanja poslova i zadataka iz policijske nadležnosti, a u skladu sa prioritetima u radu i djelovanju Uprave policije, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Bonus video: