Venecijanci u petak odlučuju o ustavnim amandmanima

Sjednici ovog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope u Veneciji trebalo bi da prisustvuje i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 13:51h

Venecijanska komisija (VK) će na zasjedanju u petak usvojiti mišljenje o amandmanima za izmjene crnogorskog Ustava.

Sjednici ovog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope u Veneciji trebalo bi da prisustvuje i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja glasovima poslanika vladajuće koalicije usvojio je krajem maja predlog amandmana na izmjene Ustava prema kojima parlament neće birati predsjednike Vrhovnog i Ustavnog suda.Prema tom predlogu, Sudski savjet ima deset članova - predsjednika Vrhovnog suda, četiri sudije koje bira i razrješava Konferencija sudija, dva ugledna pravnika koje bira Skupština, dva pravnika koje bira predsjednik države i ministar zadužen za poslove pravosuđa.

Vladajuća koalicija je usvojila i predlog da se vrhovni državni tužilac u parlamentu bira prostom većinom.

Predsjednik VK Đani Bukikio je u ranijem intervjuu “Vijestima” ponovio stav da parlament ne bi trebalo da kontroliše sudstvo “jer se radi o različitim granama vlasti“.

“Parlament ne bi trebalo da kontroliše sudsku vlast. U svakoj demokratskoj zemlji imate tri grane vlasti, zakonodavnu, izvršnu i sudsku, i one moraju biti odvojene i nezavisne jedna od druge. Zbog toga mislimo da će ovaj globalno prepoznat koncept biti primijenjen i u Crnoj Gori, odnosno da će predsjednika Vrhovnog suda birati sudski savjet“, ocijenio je Bukiki i dodao da se mora naći pravi balans između broja sudija i ostalih i struke kad je u pitanju formiranje sudskog savjeta kako bi se izbjeglo “eventualno zbijanje redova među sudijama, ali i mogućnost političkog uticaja na njih”.

On je podržao predlog PzP-a da se, kroz amandmane na izmjene Ustava, uvede rješenje prema kome djela korupcije i organizovanog kriminala ne bi zastarijevala.

Bonus video: