Veselji: Sjednicu o demarkaciji sa Crnom Gorom održati prije one o povjerenju vladi Kosova

Kako se navodi u saopštenju, Mustafa je informisao Jia o aktuelnim dešavanjima, a posebno je razgovarano o potrebi da se, bez odlaganja, u Skupštini nastavi sa usvajanjem Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom
0 komentar(a)
Kadri Veselji, Foto: Betaphoto
Kadri Veselji, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.05.2017. 18:03h

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je danas u Prizrenu da bi sjednica parlamenta na kojoj treba da se razmotri ratfikacija razgraničenja sa Crnom Gorom trebala da bude održana prije sjednice o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova.

Veselji je rekao da je u očekivanju zahtjeva da se prije srijede na sjednici Skupštine razmotri predlog Zakona o razgraničenju između Kosova i Crne Gore i da je od premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova zatražio da dostavi 33 potpisa poslanika njegove stranke koji će glasati za demarkaciju.

U tom slučaju DPK bi obezbijedila potpise svih 36 poslanika, čime bi se stvoritili uslovi da demarkacija uz podršku manjinskih poslanika prđje dvotrećinskom većinom glasova.

Prištinski mediji pozivajući se na izvore iz stranaka vladajuće koalicije, spekulišu da premijer Mustafa neće tražiti vanrednu sjednicu Skupštine Kosova na kojoj bi o ponedjeljak bilo razmotreno pitanje razgraničenja, več će tražiti redovnu sjednicu koja bi po ustaljenoj proceduri bila održana u četvrtak, dan nakon što bi parlament trebalo da razmotri zahtjev za izglasavanje nepovjerenja njeghovoj vladi.

Eventualno izglasavanje nepovjerenja, prema ovim izvorima, omogućilo bi premijeru Mustafi da za neuspjeh u procesu vizne liberalizacije sa EU i demarkacije optuži DPK.

Veselji i Mustafa su najavili da, ukoliko ne bude usvojen zakon o demarkaciji, nema smisla nastaviti sa sadašnjom koalicijom.

"Stav DPK je jasan, mi smo za koaliciju koja može donositi odluke i što je najvažnije da budu u službi interesa građana", kazao je danas Veselji u Prizrenu.

Upitan o stavu DPK oko zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Veselji je rekao da će dan prije održavanja sjednice skupštini sazvati glavni odbor stranke na kojem će to pitanje biti razmotreno.

U petak je iz Vlade Kosova saopšteno da je premijer Mustafa odlučio da se ratifikacija zakona o demarkaciji granične linije Kosova i Crne Gore stavi na dnevni red sjednice Skupštne u ponedjeljak, 8 maja.

Odluka je donijeta nekoliko sati poslije odluke predsjedništva Skupštine Kosova da u srijedu sazove vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će biti razmotren zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova.

Odluci Mustafe je prethodio telefonski razgovor sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijem, navodi se u saopštenju.

U ponedjeljak će, kako je najavljeno, biti održana sjednica Vlade i odmah poslije toga predlog zakona će biti dostavljen Skupštini Kosova.

Premijer Kosova prema Ustavu, zakonu o vladi i poslovniku o radu Skupštine Kosova ima pravo da zatraži hitno sazivanje sjednice Skupštine Kosova i njeno održavanje istog dana kada se podnese zahtjev.

Kako se navodi u saopštenju, Mustafa je informisao Jia o aktuelnim dešavanjima, a posebno je razgovarano o potrebi da se, bez odlaganja, u Skupštini nastavi sa usvajanjem Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Ji smatra da je odluka odgovarajuća za rešavanje tog važnog pitanja, navodeći da je uvjeren da će svi poslanici glasati za sporazum.

Kako je pisao Kos sev, odluka o upućivanju pitanja demarkacije parlamentu uslijedila je nakon što je saopšteno da će se u srijedu, 10. maja, na dnevnom redu u Skupštini naći predlog za rušenje Mustafine vlade.

Na inicijativu kosovske opozicije sakupljeno je 40 potpisa za predlog o izglasavanju nepovjerenja Mustafinoj vladi.

Mustafa je rekao da vladu hoće da ruše oni koji imaju problema sa zakonom i da nije zabrinut zbog toga.

„Ono što sam video do sada je da rušenje vlade traže oni koji imaju problema sa zakonom, oni koji su i u prošlosti loše prošli sa zakonom, zbog korupcije, organizovanog kriminala i drugih formi“, rekao je Mustafa za RTK.

Bonus video: