Vicepremijer da bude nestranački

SNP bi mjesto ministra finansija i poljoprivrede mogao dobiti ukoliko im SDP ustupi mjesto u Ministarstvu poljoprivrede, jer je trenutno aktuelan predlog da SNP, URA, Demos i SDP dobiju po jedno ministarstvo, a da potpredsjednik Vlade bude nestranačka ličnost
33 komentar(a)
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2016. 05:30h

Glavni odbor SNP-a sinoć je predložio Aleksandra Damjanovića za ministra finansija, a Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede čime je partija Srđana Milića odustala od potpredsjedničkog mjesta u vladi, što je u jednom momentu zahtijevala.

Ipak, prema saznanjima “Vijesti”, SNP bi ta dva mjesta mogao dobiti ukoliko im SDP ustupi mjesto u Ministarstvu poljoprivrede, jer je trenutno aktuelan predlog da SNP, URA, Demos i SDP dobiju po jedno ministarstvo, a da potpredsjednik Vlade bude nestranačka ličnost.

Partija Ranka Krivokapića juče je potvrdila da je spremna da ustupi mjesta u vladi drugim potpisnicima Sporazuma o uslovima za slobodne izbore.

GO SNP sinoć je predložio Damjanovića i Rašovića i iz partije su naveli da njih dvojica imaju zadatak i obavezu ispunjavanja programskih ciljeva partije, kao i obezbjeđivanja uslova za redovno funkcionisanje ministarstava. “Kandidati za ministre su predložili programe prioritetnih aktivnosti nakon izbora na funkcije za koje su dobili podršku”, naveli su iz SNP-a.

SDP je, naveli su iz te partije, napuštajući Vladu, jasno pokazao da želi pomoći zajedništvu građanske opozicije u pokušaju kontrole izbora.

Krivokapićeva partija bi, prema saznanjima “Vijesti”, ipak, mogla da u vlast uđe “po dubini”, odnosno da njihov kadar vrši kontrolu u javnim i lokalnim preduzećima, a mogla bi im pripasti i dva pomoćnička mjesta u ministarstvima.

Ranije je dogovoreno da mjesto ministra unutrašnjih poslova pripadne Demosu, odnosno Goranu Daniloviću, a ta partija će, izvjesno je, predložiti i generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. URA je, kao nestranačku ličnost, za ministra rada i socijalnog staranja predložila NVO aktivistu Borisa Marića. To je sinoć u emisji “Načisto” potvrdio lider Demosa Miodrag Lekić. Potpredsjednik Vlade Duško Marković je kazao TVCG da premijer nije dobio imena ministara, potpredsjednika, ali ni imena na nižim rangovima.

Premijer Milo Đukanović, govoreći o resorima na čijem će čelu doći do promjena, ponovio je na sjednici Vlade da u državnoj infrastrukturi ima dovoljno prostora za sve.

Sjednica u srijedu, DF će doći ako ih podrže na protestu

Sjednica parlamenta na kojoj će na dnevnom redu biti leks specijalis, sastav nove vlade i glasanje o povjerenju Krivokapiću, zakazana je za srijedu, dogovoreno je na kolegijumu predsjednika Skupštine.

Sjednici Kolegijuma prvi put od septembra prisustvovao je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta, Milutin Đukanović, koji je kazao da će DF doći na sjednicu ukoliko ih narod u tome podrži. On je dodao da je DF na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma učestvovao “uslovno”.

"Naša odluka da jednokratno prisustvujemo samo jednoj sjednici Skupštine biće potvrđena u utorak veče na narodnom skupu. Ukoliko građani, koji su nam danas jedini partneri, to potvrde, tada ćemo i mi prisustvovati ovoj Skupštini”, rekao je Đukanović.

On je rekao da ne očekuje da će se sjednica završiti za dan-dva, već da će potrajati duže.

Bonus video: