Vikiliks: Mandić je priznao da je za referendum dobijao instrukcije iz Srbije

Informacije su slali tadašnji amabasador SAD u Srbiji Majkl Polt i zamjenik šefa Misije američke Ambasade u Beogradu Roderik Mur
109 pregleda 0 komentar(a)
mandić, Foto: Arhiva Vijesti
mandić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.08.2011. 08:31h

Dok je nekadašnji lider bloka za zajednicu Predrag Bulatović tvrdio da u vrijeme referenduma o nezavisnosti Crne Gore nisu dobijane instrukcije iz Beograda, lider tadašnje Srpske nacionalne liste (danas Nove srpske demokratije) Andrija Mandić priznao je suprotno, piše u depešama koje je ambasada u Beogradu slala Vašingtonu u prvoj polovini 2006. godine.

Sve ove depeše okarakterisane su kao osjetljive, a objavio ih je Vikiliks koji je krajem prošle godine publikovao 250 hiljada američkih dokumenata. Informacije su slali tadašnji amabasador SAD u Srbiji Majkl Polt i zamjenik šefa Misije američke Ambasade u Beogradu Roderik Mur, koji je kasnije postao ambasador u Podgorici.

“Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je kazao da mu je Bulatović rekao da opozicija, koja je za zajednicu sa Srbijom, ne dobija instrukcije iz Beograda. Lajčak je kazao Konzulatu da su Bulatovićeva uvjeravanja kredibilna”, piše u depeši koju je Mur poslao u februaru 2006.

U dokumentu, koji je Polt poslao Vašingtonu u junu iste godine, piše da je Mandić kazao da njegova odluka da SNS uđe u referendumsku kampanju snažno bila pod uticajem razgovora sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom koji su vođeni u decembru.

“Mandić je kazao da je razočaran što Koštunica do sada nije uspio da se saglasi sa priznanjem crnogorske nezavisnosti, nakon što je postavio osnove da se referendum dogodi”, naveo je Polt.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: