Višart: Možete nam pomoći da se Škotska osamostali

“Za nas je posebno upečatljiva lakoća kojom je Crna Gora postala nazavisna država. Najveći uspjeh je što ste to uradili mirnim putem i kroz demokratsko izjašnjavanje građana".
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 20:22h

Način na koji je Crna Gora obnovila nezavisnost mogao bi biti od pomoći projektu osamostaljenja Škotske, ocijenio je poslanik Škotske nacionalne partije (SNP) Piter Višart.

Poslanik SNP-a, koji je vladajući u Škotskoj i koja se zalaže za obnovu njene nezavisnosti, tvrdi da će, promocijom crnogorskog modela osamostaljenja, ta partija tražiti podršku za referendum za nezavisnost Škotske.

“Za nas je posebno upečatljiva lakoća kojom je Crna Gora postala nazavisna država. Najveći uspjeh je što ste to uradili mirnim putem i kroz demokratsko izjašnjavanje građana, a nakon toga se brzo okrenuli Evropskoj uniji. Pa i u samoj Uniji hvale napredak Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti“, kazao je Višart u razgovoru za “Vijesti”.

Ispad sa etničkim čišćenjem

Poslanik najveće partije u Škotskoj tvrdi da je, osim Crne Gore, SNP pažljivo pratio i procese osmostaljivanja u državama bivšeg SSR-a. Promocijom država koje su uspješno prošle kroz proces osamostaljenja, tvrdi on, SNP radi na jačanju podrške nezavisnosti Škotske.

Crna Gora je zbog toga bila tema oštre rasprave škotskih parlamentaraca nakon što je vođa Laburističke partije Ijan Grej povezao sticanje njene nezavisnosti sa etničkim čišćenjem i ratnim zločinima.

Zbog toga je reagovala crnogorska ambasada u Londonu, a Greja je osudio i SNP, tražeći izvinjenje. Škotski lider laburista kritikovao je vladajuću partiju jer imitira balkanske zemlje u osamostaljenju. Višart tvrdi da je jedan od razloga njegovog boravka u Crnoj Gori želja da pokaže da Škotska ne stoji iza stavova laburista.

Delegacija Škotske nacionalne partije i predstavnici Vestminster Fondacije za demokratiju posjetili su Socijalističku narodnu partiju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: