Više nevažećih listića nego glasova za SD, DPS uzeo manje nego u oktobru

"DPS je osvojio 21.047 ili 37 mandata, SD 2.317 ili četiri mandata dok je nevažećih listići bilo 2.800 ili 11 odsto", rekao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević
2335 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2017. 23:53h

U Nikšiću su održani lokalni izbori na kojima su učestvovale samo dvije partije – Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD).

Na izbore je izašlo 26.322 građana, odnosno 45% upisanih. DPS je osvojio 21.104 glasa, SD 2.324, što je manje od broja nevažećih glasova kojih je bilo 2.894, pokazuju podaci nakon 100 odsto obrađenih listića.

DPS je na parlamentarnim izborima u oktobru u Nikšiću osvojila 21.349 glasova, odnosno 245 glasova više nego na izborima održanim juče.

U nastavku pratite tok izbornog dana:

23.55 Na osnovu 97.09% obrađenih listića DPS je osvojio 20.429 glasova, a SD 2.271. Nevažećih listića je 2.828. Izlaznost je 44.96%.

23.35 Na osnovu 95.10 odsto obrađenih listića DPS je osvojio 20.119 glasova, a Socijaldemokrate 2.248. Nevažećih je 2.813 listića.

22:55 Na osnovu 77,40 odsto obrađenih listića DPS je osvojio 18.136 glasova, a SD 1.757.

22:44 Politički direktor DPS Tarzan Milošević je kazao da je na nikšićkim izborima izašlo 26.304 birača ili 45,1 odsto.

"DPS je osvojio 21.047 glasova ili 37 mandata, SD 2.317 ili četiri mandata dok je nevažećih listića bilo 2.800 ili 11 odsto", rekao je Milošević.

22:20 Prema riječima funkcionera Demokratskog fronta Milutina Đukanovića na osnovu 98 odsto obrađenog biračkog tijela, izlaznost je bila 44,9 odsto.

Kako je kazao DPS je imao oko 21.000 glasova, SD 2.100, dok je nevažećih listića bilo 2.600.

Prema njegovim riječima ti podaci se mogu promijeniti kako budu obradili ostale rezultatate.

"Sve ovo pokazuje da je DPS imao manje glasova nego na parlamentarnim izborima u oktobru", rekao je Đukanović.

21:59 Kako su iz Socijaldemokratske Crne Gore za sada "imaju 2.600 glasova ili četiri mandata, mada rezultati još nijesu konačni".

21:42: Večeras je najveselije u izbornom štabu Socijaldemokrata, a razlog je taj što su za samo pet mjeseci postigli skoro tri puta bolji rezultat.

Prema riječima predsjednika SD Ivana Brajovića, na oko 70 odsto obrađenih materijala imaju preko 2.100 glasova, dok su na oktobarskim izborima imali 798.

“Kada radite ono što volite posvećeno i za svoj grad i kada imate ovakve ljude na listi, onda je uspjeh zagarantovan. Još jednom se pokazalo da je rezultat bojkota nula i da su svi oni koji bojkotuju gubitnici. Možete misliti kakva će moja izjava biti 2021. kada budu naredni izbori”, rekao je vidno raspoložen Brajović.

Dodao je da rezultat izlaznosti pokazuje veliki uspjeh koalicionih prtnerta na državnon nivou u uslovima kada je čitava opozicija i “ona nazovi građanska i ona ekstremno desničarska odlučila da bojkotuje izvore”.

21:00 Funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović je kazao da iako su sa pravom bojkotovali izbore jer su imali razloga za to, DPS nije uspio "da osvoji Nikšić".

"Odziv od 45 odsto pokazuju da Nikšićani ne podržavaju ovu vlast a prema prvim indicijama imaće manje glasača nego na parlamentarnim izborima u oktobru", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječaima, ovo je veliki dan za sve opozicione glasače koji su se suprostavili "kriminalnoj organiziciji".

Kazao je da će pozvati sve opozicione partije da se ujedinimo i porkrenu procese jer prema njegovim riječima ovo nije legitimna vlast građana Nikšića.

"Mislimo da su procesi jedini mogući nastavak ove ujdurme počev od specijalnog državnom tužioca do DPS-a", kazao je Đukanović i dodao da je veliki broj glasača pod pritiskom morao da izađe da glasa.

Predstavnici opozicije u biračkim odoborima prema njegovim riječima neće potpisati zapisnike jer izbore ne priznaju i očekuju nove, mada kako je kazao Đukanović, ovoj vlasti odgovoara da nemaju konkurenciju i da slijedi primjer Sjeverne Koreje.

Već sjutra će imati neformalan razgovor sa predstavnicima drugrih opozicionih partija, jer iako je DF spreman za proteste ne žele da odlučuju ništa mimo jedinstvene odluke opozicije jer smatra da ujedinjena opozicija može da sruši vlast, ne samo u Nikšiću, već u Crnoj Gori.

20:45 Nosilac liste DPS na lokalnim izborima u Nikšiću i aktuelni predsjedik Opštine Veselin Grbović kazao je da je 2013. godine kada je izlasnost bila 69,6 odsto, DPS zajedno sa SDP imao zajedno 20.367 glasova, dok je sada sa SD imao 26.000 "što govori da su im glasači dali još veću podršku".

Prema njegovim riječima bojkot opozicije prerasta u praksu, "ali su oni dali legitimitet ovim izbvorima jer su učestvovali u izbornoj kontroli".

"Bili bi još zadovoljniji da smo ovakav rezultat ostvarili uz učešće svih ostalih partija, ali kako naš narod kaže "koga nema bez njega se može"", poručio je Grbović i dodao da će nastaviti da grade Nikšić za dobrobit svih građana.

Prema rezultatima DPS-a na lokalnim izborima u Nikšiću izašlo je 26.000 birača ili 45 odsto.

Kako je kazao koordinator DPS-a za Nikšić Milutin Simović pomenuti glasači dali su glas "za dobro Nikšića, za napredak, za razvoj evroatlantske Crne Gore", a kazali ne "bojkotu, podjelama, ucjenama i balkanskim stranputicama".

"Ovo je još jedna pobjeda DPS-a i svih onih koji su izašli na glasanje, kao i ovjera velike oktobarske pobjede, a novi poraz poraženih snaga u oktobru", kazao je Simović i dodao da bi izlasnosti od 45 odsto pozavidjele i veće evropske zemlje.

Predsjednik opštinskog odbora DPS Nikšić Radivoje Lala Nikčević je kazao da je DPS ostvario još jednu pobjedu i pokazao da "u Nikšiću ima čvrste temelje na kojima se gradi demokratska Crna Gora, dok je bojkot pokazao svu apsurdnost djelovanja opozicije".

Birači koji su glasali, prema riječima Nikčevića, su pokazali da je DPS ispunio sva obećanja u prethodnom četvorogodišnjem periodu i dali povjerenje za ono što namjeravaju da urade za naredne četiri godine.

"Pokazali smo još jednom nadmoć", rekao je Niklčević.

20:10 Birališta u Nikšiću su zatvorena. Oko 21 znaće se rezultati izlaznosti.

19:40 Prema podacima Opštinske izborne komisije na lokalnim izborima u Nikšiću do 18.30 časova izlaznost je 42,8 odsto.

Predsjednik OIK Srđan Spaić je kazao da nepravilnosti nije bilo, da nije bilo prijava o neregularnosti kao i da se glasalo u fer i korektnoj atmosferi. Riječ je o rezulatatima dobijenim na osnovu podataka sa 89 odsto birišta.

Prema riječima Spaića radi se o uzorku koji obuhvata oko 52.000 birača.

"Ostalo je još 6.000 birača i riječ je o manjim biračkim mjestima koja ne mnogu mnogo promijeniti procenat izlaznosti", rekao je Spaić.

18:03 Demokratski front je saopštio da je prema njihovim podacima izlaznost na izborima u Nikšiću do 17 časova 37,5 odsto.

17:32 Na lokalnim izborima u Nikšiću do 17 časova izlaznost je 39 odsto, saopštila je Opštinska izborna komisija.

16:55 Iz Demokratskog fronta je saopšteno da je prema njihovim podacima u Nikšiću do 16 časova izlaznost 34,5 odsto.

16:08 Prema podacima Demokratskog fronta izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću do 15 časova je 31 odsto.

"DF će nastaviti da objavljuje procenat izašlih", navodi se u saopštenju funkcionera DF-a Milutina Đukanovića.

15:25 Do 15 časova na lokalnim izborima u Nikšiću izlaznost je 35 odsto, saopštio predsjednik OIK Srđan Spaić.

"Sve ide kako treba, građani glasaju, prijavljenih nepravilnosti nema, a birački odbori rade svoj posao dobro", kazao je Spaić.

15:23 Iz izbornog štaba OO DPS Nikšić su saopstili da je, prema nezvaničnim podacima sa kojima raspolažu, izlaznost do 14 časova 35 odsto.

"Poređenja radi, na lokalnim izborima, održanim 2013. godine izlaznost do 14 časova iznosila je 41, a na parlamentarnim izborima, održanim u oktobru 2016. godine, izlaznost je bila 46 odsto. U Izbornom štabu OO DPS Nikšić izražava se zadovoljstvo zbog činjenice da se izbori odvijaju u skladu sa zakonom, predviđenim procedurama i u demokratskoj atmosferi" saopštili su iz DPS-a.

13:50 Iz DF-a je saopšteno da je, prema njihovim podacima, izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću do 13 časova je 25 odsto.

13:27 Prema podacima Demokratskog fronta izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću do 12 časova je 21 odsto.

"DF će nastaviti da objavljuje procenat izašlih", navodi se, između ostalog, u saopštenju funkcionera DF-a Milutina Đukanovića.

13:00 Izlaznost u Nikšiću do 13 časova je, prema podacima OIK-a, 31 odsto.

12:55 U prigradskom naselju Dragova Luka, na biračkom mjestu broj 117, zamijenjen je predstavnik Demokratske partije socijalista koji je, prema tvrdnji opozicije, bio pripadnik Ministrastva unutrašnjih poslova, i po zakonu nije imao pravo da bude u biračkom odboru.

12:11 Na glasačkom mjestu 35, u vrtiću Sunce u Humcima glasao je nosilac liste SD-a ljekar Spasoje Vukotić. Glasao je u prisustvu supruge.

"Izrazio bih zadoboljstvo što izborni proces protiče u najboljem redu. Nadam se da će tako i ostati o da građani Nikšića mogu da izaberu svoje predstavnike koji će vršiti vlast u naredne četiri godine u ovom gradu. SD će i nakon 13. marta nastaviti da razgovara, polemiše i radi za dobrobit Nikšića", kazao je Vukotić.

12:05 Prema podacima Demokratskog fronta, izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću do 11 časova je 17 odsto.

"To su precizni i lako provjerljivi podaci", saopšteno je iz DF-a.

11:08 Prema riječima predsjednika Izborne komisije Srđana Spaića, do 11 časova izlaznost je oko 20 odsto i kako navodi, glasanje se odvija bez ikakvih problema.

11:00 Mobilni timovi CDT-a su obišli oko 20 biračkih mjesta u Nikšiću.

"Nemamo posmatrače na biračkim mjestima i nećemo saopštavati podatke o izlaznosti i rezultatima, ali smo ovdje da bismo stekli osnovni utisak o tome kako se odvija izborni proces. Za sada možemo reći da je na mjestima, koja smo obišli, mirno, uređaji za elektronsku identifikaciju rade i procedura se odvija bez zastoja", navode iz CDT-a.

10:10 Na biračkom mjestu broj 117 u MZ Dragova Luka kratko je došlo do prekida glasanja jer je ispred kancelarije DPS-a u vozilu bio policajac. Tenzije su brzo stišane, pa je glasanje nastavljeno.

9:30 Do devet časova na glasanje je izašlo oko deset odsto birača, saopšteno je iz Izborne komisije.

Glasanje na biračkom mjestu 6 - OŠ "Luka Simonović" kasnilo je jer su primijećene političke poruku na bilbordu ispred škole.

Nakon intervencije komunalna policije koja je uklonila plakate, glasanje je počelo u osam časova.

Predsjednik Izborne komisije Srđan Spaić kazao je "Vijestima" da u pojedinim seoskim mjestima nema struje, ali "postoji opcija vizuelne identifikacije birača".

Kako je kazao, lokalne izbore u Nikšiću nadgledaju predstavnici MANS-a, CDT-a, kao i američke ambasade koji su se prijavili DIK-u.

Na glasačkom mjestu broj 5, u školi "Ratko Žarić" gasao je nosilac liste DPS-a Veselin Grbović, aktuelni predsjednik opštine, koji je došao u pratnji sina. Kazao je da očekuje dobru izlaznost građana i da izbori proteknu u fer i korektnoj atmosferi.

"Vidjecemo na kraju ko će biti pobjednik. Nadam se da će onaj ko pobijedi u narednom periodu voditi Nikšić putem koji je trasiran prethodne četiri godine i da će Nikšić zaista postati grad onakav kakvog svi zaslužuju", poručio je Grbović.

Biračko pravo ima 58.486 birača, što je za 245 manje u odnosu na oktobarske parlamentarne izbore. Građani će glasati na 138 biračkih mjesta, a predstavnici opozicije, iako ne učestvuju na izborima, predsjednici su 67 biračkih odbora.

Izbornu listu DPS-a predvodi sadašnji predsjednik opštine Veselin Grbović, dok je nosilac liste SD-a ljekar Spasoje Vukotić.

Na prethodnim lokalnim izborima, koji su održani u martu 2013, izašlo je 69,6 odsto birača, a pravo glasa imalo je 57.349 građana. Na parlamentarnim izborima u oktobru u gradu pod Trebjesom izlaznost je bila 80 odsto.

Nakon martovskih izbora DPS je u lokalnom Parlamentu imao 18 odbornika, Socijaldemokratska partija (SDP) četiri, Liberna partija (LP) jedan, Nova srpska demokratija (Nova) pet, Pokret za promjene (PzP) i Demokratska narodna partija (DNP) po četiri, Socijalistička narodna partija (SNP) tri i Pozitivna dva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je call centar sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građani će od operatera dobiti informacije o tome da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju

Galerija

Bonus video: