VK ne određuje koliko procenata nekog naroda čini manjinu

Određivanje limita za pravo na afirmativnu akciju bio je jedan od glavnih problema u dosadašnjem radu skupštinske radne grupe zadužene za pisanje izbornog zakona
51 pregleda 0 komentar(a)
Venecijanska komisija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Venecijanska komisija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2011. 08:51h

Venecijanska komisija (VK), stručno pravničko tijelo Savjeta Evrope, nema rješenje za problem koji se tiče definicije manjina i koliko procenata treba da ih bude u državi da bi dobili takav status.

"U standardima VK, kao i u međunarodnim instrumentima nema ni definicije nacionalnih manjina ni kvantitativnog kriterijuma”, kazao je "Vijestima" Martin Gael Mikalef, projekt menadžer u Odjeljenju za izbore i referendume te institucije.

Određivanje limita za pravo na afirmativnu akciju bio je jedan od glavnih problema u dosadašnjem radu skupštinske radne grupe zadužene za pisanje izbornog zakona.

Parlamentarna opozicija smatra da pravo na afirmativnu akciju treba da imaju samo narodi koji čine manje od 10 odsto stanovništva u Crnoj Gori.

Taj predlog načelno je podržao DPS, dok su takvo rješenje odbacili SDP i manjinske partije, smatrajući da se time ugrožava građanski koncept države.

Određivanje procenta bitno zbog popisa

Mikalef je naveo i da je u nekim nacionalnim zakonodavstvima evropskih zemalja, kvantitet kriterijum za pristup nekim manjinskim pravima, posebno onim koji se tiču javnih izdataka

Računa se da je to nešto malo više od procenta Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori.

SDP bi da se pregovara o ovom pitanju, ali je ta partija i najveći protivnik određivanja procenata. Albanske partije se nijesu izjašnjavale po tom pitanju.

Određivanje procenta jako je bitno i zbog predstojećeg popisa stanovništva, nakon kojeg će se finalizovati izborni i Zakon o manjinama.

Mikalef je naveo i da je u nekim nacionalnim zakonodavstvima evropskih zemalja, kvantitet kriterijum za pristup nekim manjinskim pravima, posebno onim koji se tiču javnih izdataka.

“U značajnom broju”

Okvirna konvencija SE o zaštiti nacionalnih manjina koristi naziv “u značajnom broju”, ali se nigdje preciznije ne definiše šta to tačno znači.

“U značajnom broju” se koristi za osobe koje ne pripadaju nacionalnim manjinama ali žive u određenim oblastima.

“U oblastima naseljenim osobama koje tradicionalno pripadaju nacionalnim manjinama ili ih ima u značajnom broju, ukoliko te osobe tako zahtijevaju i gdje takav zahtjev korespondira realnim potrebama, partije treba da nastoje da osiguraju, koliko god mogu, uslove koji bi učinili mogućim korišćenje manjinskog jezika u odnosima između tih osoba i administrativnih vlasti”, jedan je od članova Okvirne konvencije.

U drugom članu se pominje “u oblastima koje su tradicionalno naseljene značajnim brojem osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama”. Ovo se pominje u kontekstu toga da tradicionalna lokalna, imena ulica i druge topografske indikatore ispišu i na manjinskom jeziku gdje ima dovoljan zahtjev za to.

Bonus video: