Vlada: Brisel nam nije slao instrukcije da se ne izvozi u Rusiju

“Uobičajenim diplomatskim kanalima do sada nije dostavljena preporuka ili pismo vezano za ekonomske odnose sa Rusijom”
11 komentar(a)
Igor Lukšić, Štefan File, Foto: Ivana Komnenić
Igor Lukšić, Štefan File, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 22.08.2014. 19:33h

Crnogorska vlada do sada nije zvanično dobila od EU bilo kakve preporuke o ekonomskim odnosima sa Rusijom, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

“Crna Gora kao država kandidat za članstvo u EU svoju spoljnu politiku je u potpunosti uskladila sa stavovima EU. U tom smislu, uobičajenim diplomatskim kanalima do sada nije dostavljena preporuka, pismo vezano za ekonomske odnose sa Rusijom”, kazali su iz MVPEI.

Šefovi diplomatija EU prošlog petka su poručili da očekuju da se zemlje kandidati za članstvo uzdrže od korišćenja novih trgovinskih prilika koje se otvaraju uvođenjem rukog embarga na uvoz iz EU. I portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano, je na današnjem brifingu za medije podvukao da EU očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

Evropska unija i SAD su krajem jula posljednji put pooštrile sankcije Rusiji, pojačavajući pritisak na njenu naftnu industriju. Prethodne ekonomske sankcije su bile fokusirane prvenstveno na vojni i bankarski sektor.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao danas da je od predstavnika EU dobio dokument u kome se iznosi stav EU da bi izvozni podsticaji, državni krediti ili garancije za izvoz u Rusiju bili posmatrani kao "nefer i neprijateljsko ponašanje".

"Njime se Vlada Srbije obavještava da bi trebalo da se uzdržimo od bilo kakvih mjera podržavanja izvoza u Rusiju. Stav je da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udio u izvozu na rusko tržište, zamjenjujući izvoz zemalja EU", rekao je Vučić.

On je kazao da će Srbija poštovati želju EU jer je članstvo u Uniju strateški cilj Srbije, i da će se ponašati prema preporukama, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji i da nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije za izvoz naše robe u Rusiju.

Peter Stano rekao da EK pozdravlja izjavu Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju.

Bonus video: