Vlada Crne Gore: Sporazumi o granici sa Kosovom i BiH imaju istorijski značaj

Na sjednici je ocijenjeno da će donošenje tih zakona doprinijeti punoj implementaciji zaključenih bilateralnih sporazuma i efikasnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.09.2015. 19:06h

Vlada je danas utvrdila predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova i Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, čije će donošenje, kako je ocijenjeno, doprinijeti efikasnijem suzbijanju prekograničnog kriminala.

Kako je saopšteno nakon sjednice, naglašavajući istorijski značaj tih dokumenata, Vlada je ocijenila da njihovo donošenje predstavlja najbolju potvrdu politike regionalne saradnje i stabilnosti kojoj je u potpunosti posvećena.

„Spremnošću da sporazumno urede jedno od najbitnijih bilateralnih pitanja, uz poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina šalju jasnu poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati otvorena pitanja“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da će donošenje tih zakona doprinijeti punoj implementaciji zaključenih bilateralnih sporazuma i efikasnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala.

Razmatrajući usmenu informaciju potpredsjednika Duška Markovića o aktuelnom problemu migracija, Vlada je konstatovala da Crna Gora nije u velikoj mjeri izložena trenutnim migracionim tokovima.

„Nadležni resori vrlo odgovorno prate razvoj situacije u regionu i preduzimaju sve neophodne pripreme za efikasan odgovor države na eventualni priliv migranata, ukoliko bi se ruta njihovog kretanja preusmjerila ka crnogorskoj granici“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada, u cilju jedinstvenog djelovanja svih organa i institucija na nacionalnom nivou, donijela zaključak o formiranju ekspertskog tima za pripremu plana upravljanja migratornim talasima.

Bonus video: