Vlada da prizna zločin u Šahovićima i izvini se potomcima žrtava

Od Vlade Crne Gore traže prizna genocid nad Bošnjacima i da se izvine njihovim potomcima, kao i da ukine ime Tomaševo i vrati ime Šahovići “kao znak kajanja i obećanja da više nikad neće ponoviti genocid nad Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori”, da u saradnji sa potomcima žrtava podigne memorijalni spomenik u Šahovićima ali i da nasljednicima zločina vrati ili novčano nadoknadi “oteta ili uništena materijalna dobra”
343 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2014. 21:26h

U Njujorku je u subotu, 22. novembra, obilježena 90. godišnjica zločina nad Bonjacima u Šahovićima, na kojoj su potomci žrtava tog zloćina i borci za ljudska prava odali počast žrtvama i “osudili genocid i sramnu 90-godišnju šutnju i negiranje genocida nad Bošnjacima od strane zvaničnih državnih institucija kao i od strane Srpske pravoslavne crkve (SPC)”.

Potomci žrtava i brojne institucije (IZ & KC Plav-Gusinje NY, BHICNY, BICC NY, BACC – Nju Džersi, IC Monticello, NY, IC Bronks, NY, BKZ NY, Bošnjaci.Net i B&H IC Pa – Harisburg) iznijeli su svoje zahtjeve koje su uputili na adrese Vlade Crne Gore i SPC.

Od Vlade Crne Gore traže prizna genocid nad Bošnjacima i da se izvine njihovim potomcima, kao i da ukine ime Tomaševo i vrati ime Šahovići “kao znak kajanja i obećanja da više nikad neće ponoviti genocid nad Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori”, da u saradnji sa potomcima žrtava podigne memorijalni spomenik u Šahovićima ali i da nasljednicima zločina vrati ili novčano nadoknadi “oteta ili uništena materijalna dobra”.

Od SPC u Srbiji i Crnoj Gori se traži da “jasno i nedvosmisleno ogradi od genocida i osudi zločin protiv čovječnosti kojeg su počinili crnogorski i srpski pravoslavci”.

U Centru za kulturu u Bijelom Polju 8. novembra održan je skup povodom obilježavanja 90. godina od zločina u Šahovićima, koji je organizovao Bošnjački nacionalni savjet.

Pokolj u Šahovićima (današnje Tomaševo) je bio najveći zločin nad muslimanima u mirnodopskim uslovima u Kraljevini SHS. Događaj se zbio između 9 i10. novembra 1924. godine.

Prema podacima načelnika pljevaljskog okruga, ubijeno je oko 120 muslimana i zapaljeno oko 45 kuća, dok Milovan Đilas navodi da je pobijeno preko 350 ljudi, izvršena brojna silovanja, kuće su popaljene i opljačkane. Drugi izvori navode brojku od najmanje 500 ubijenih.

Bonus video: