Vlada: Definisani prioriteti; Marković: Najvažniji cilj je povećanje kvaliteta života građana

Prema Izvještaju o realizaciji Programa rada Vlade za prošlu godinu, stepen realizacije obaveza premašio je tri četvrtine, odnosno iznosi 77,2 odsto
810 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o pripremi Predloga programa rada Vlade za ovu godinu i definisala pristup i prioritete.

Kako je saopšteno iz Službe za odnose sa javnošću, Vlada je zadužila ministarstva da za jednu od narednih sjednica pripreme predloge koji će se naći u ovogodišnjem Programu rada.

Navodi se da su prioriteti Vlade u ovoj godini obaveze iz agende evropske integracije, kontinuirane i sveobuhvatne aktivnosti i posvećen rad na nastavku dinamičnog ekonomskog rasta, unaprjeđenju poslovnog ambijenta, prilivu stranih investicija i fiskalnoj stabilnosti.

Prioriteti Vlade su, kako se dodaje, i efikasna borba protiv sive ekonomije, realizacija projekata iz Kapitalnog budžeta i poboljšanje kvaliteta javnih usluga, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda građana.

Premijer Duško Marković kazao je da je najvažniji cilj povećanje kvaliteta života građana.

Prema Izvještaju o realizaciji Programa rada Vlade za prošlu godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici, stepen realizacije obaveza premašio je tri četvrtine, odnosno iznosi 77,2 odsto.

"Ostvareni su u prošloj godini odlični rezultati koji uključuju visok ekonomski rast, značajno smanjenje stope nezaposlenosti, rast stranih investicija i intenzivnu realizaciju razvojnih projekata", ocijenjeno je u diskusiji.

Vlada je takođe usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma između ministarstava odbrane Crne Gore i Hrvatske.

Kako je saopšteno, Sporazum se odnosi na obrazovanje kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Hrvatskoj na dodiplomskim studijama "Vojno inženjerstvo".

Navodi se da je predmet tog sporazuma regulisanje međusobnih obaveza i definisanje uslova za obrazovanje jednog kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Hrvatskoj na dodiplomskim studijama Vojno inženjerstvo Univerziteta u Zagrebu i dva kadeta na integrisanim dodiplomskim i diplomskim studijama Vojno pomorstvo Univerziteta u Splitu.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, dopunjena projektima iz oblasti digitalne infrastrukture.

"Imajući u vidu preporuku Evropske komisije i realnu potrebu za unaprjeđenjem digitalne infrastrukture u Crnoj Gori, Nacionalna investiciona komisija je u novembru prošle godine donijela odluku da se na Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata uvrsti sektor digitalna infrastruktura i tri projekta iz te oblasti", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, riječ je o projektima: Razvoj infratsrukture za širokopojasni pristup internetu, Data centar organa državne uprave i Širokopojasna mreža državnih organa.

Vlada je usvojila Informaciju o projektu Dani Crne Gore u Zagrebu (4-15. februar 2019.) – promocija crnogorske kulture, turizma i privrede, u saradnji sa Evropskim domom u Zagrebu.

Razmotren je Predlog za davanje saglasnosti za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta – izgradnja I faze petlje Smokovac.

Vlada je dala Ministarstvu saobraćaja i pomorstva saglasnost za izvođenje potrebnih radova na petlji "Smokovac" koja, saglasno važećim dokumentima, predstavlja vezu autoputa Bar – Boljare i Jadransko-jonskog autoputa, kao i priključak na postojeću putnu mrežu.

Bonus video: